18. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

TikTok kažnjen s 345 milijuna eura zbog kršenja zakona o privatnosti u EU

1 min read

Kineska platforma za kratke videozapise TikTok, u vlasništvu ByteDancea, nedavno je kažnjena s ogromnih 345 milijuna eura zbog kršenja zakona o privatnosti u vezi s obradom osobnih podataka djece u Europskoj uniji. Ova kazna rezultat je niza prekršaja koji su se dogodili između 31. srpnja 2020. i 31. prosinca 2020., kako je objavila irska Komisija za zaštitu podataka (DPC), vodeći regulator u EU za globalne tehnološke tvrtke.

Ovaj događaj predstavlja prvi put da je DPC kaznio TikTok, a to je odjeknulo u tehnološkoj zajednici. TikTok se ne slaže s odlukom regulatora, posebice izražavajući nezadovoljstvo visinom novčane kazne. Ipak, tvrdi da su mnoge od kritika koje su pridonijele ovoj kazni već ispravljene mjerama koje je poduzeo prije početka istrage DPC-a u rujnu 2021.

Jedan od ključnih prekršaja koji je DPC istaknuo odnosi se na postavke privatnosti i račune korisnika mlađih od 16 godina. TikTok je, prema navodima regulatora, postavio račune tih korisnika na “javno” prema zadanim postavkama, bez provjere je li korisnik zapravo roditelj ili skrbnik djeteta. Iako je TikTok uveo strože roditeljske kontrole i promijenio zadane postavke nakon ovog razdoblja, kazna je izdana temeljem situacije u navedenom razdoblju.

U odgovoru na ovu situaciju, TikTok je najavio planove za ažuriranje postavki o privatnosti kako bi razlike između javnih i privatnih računa bile jasnije. Ovo uključuje postavljanje privatnog računa kao unaprijed odabrane postavke za nove korisnike od 16 do 17 godina. DPC je dao TikToku rok od 3 mjeseca za usklađivanje s odlukom i prilagodbu pravila sukladno zahtjevima.