23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Potpore i stipendije za učenike i studente diljem Hrvatske: Pomoć u školskoj godini 2023./2024.

1 min read
gradska knjiznica zadar citanje knjiga

Foto: Pixabay

S početkom jeseni i novom školskom godinom, mnoge općine i gradovi diljem Hrvatske pružaju podršku srednjoškolcima i studentima kroz razne oblike financijske pomoći. Objavljivanjem natječaja za dodjelu stipendija, jednokratnih pomoći, naknada za udžbenike i drugog potrebnog školskog materijala, pružaju podršku mladima u njihovom obrazovanju.

Primjerice, Grad Split dodjeljuje 40 stipendija uspješnim srednjoškolcima s mjesečnim iznosom od 106 eura. Prijaviti se mogu srednjoškolci iz Splita koji su prethodne dvije školske godine završili s prosjekom ocjena od najmanje 4,50, ili oni koji su postigli prva tri mjesta na državnim ili županijskim natjecanjima, uključujući Međunarodnu olimpijadu.

Grad Rijeka prihvaća zahtjeve za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 135 eura za redovite srednjoškolce i studente za školsku godinu 2023./2024. Pomoć je namijenjena obiteljima koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu, osobe s osobnom invalidninom ili doplatkom za pomoć i njegu, kao i djeci poginulih, stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Grad Zagreb je objavio poziv za dodjelu potpora srednjoškolcima i studentima pod međunarodnom i privremenom zaštitom u iznosu od 2.000 eura. Poziv je otvoren do kraja 2023. ili do iscrpljenja sredstava.

Osim gradova, i neke zaklade dodjeljuju stipendije studentima iz različitih dijelova Hrvatske. To uključuje i obiteljsku zakladu Mikec koja pruža financijsku podršku nadarenim studentima iz Međimurja.

Ovo je samo nekoliko primjera inicijativa diljem Hrvatske koje pružaju podršku mladima u njihovom školovanju. Popis gradova i općina koji dodjeljuju stipendije nije konačan, jer mnogi od njih objavljuju natječaje tijekom listopada i studenog.