13. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Hladan odgovor Grada Zadra na temu futsala

7 min read
branko dukić, dina bušić, snježana jurinić guše futsal u gradu zadru

Za Grad Zadar Futsal je nevažan sport!

Baš se tako može zaključiti iz dopisa kojeg smo dobili kao odgovor na naša postavljena pitanja o budućnosti futsala i može li se popraviti trenutno stanje u kojem je futsal zadnja rupa na svirali.

Na naš članak GRAD SPORTA – FUTSAL NA MARGINAMA postavili smo pitanja Gradonačelniku Grada Zadra Branku Dukiću, Pročelnici upravnog odjela za kulturu i sport Dini Bušić, predsjednici Športske zajednice Grada Zadra Snježani Jurinić i povjerenstvu koje raspoređuje sredstva namijenjena za sport koje čine Josip Miočić, Ante Zanki, Dina Bušić, Vitomir Burčul, Josip Vuković, Tonći Jerak i Luka Peranić.

Pitanja postavljena svakom dioniku su imala smisla jer su se odnosila na specifično za njegov djelokrug zaduženja koja se tiču sporta u Gradu Zadru.

Koga se boje sportski djelatnici da nisu mogli sami odgovoriti na pitanja

Umjesto da su uzeli shodno odgovoriti i reći evo sastat ćemo se, pokušat ćemo nešto dogovoriti oni su samo proslijedili dalje da netko drugi brine i odgovara njihovu brigu.

Hladan odgovor iz kojeg se ne može iščitati ništa što ukazuje da će se nezaslužen maćehinski tretman prema jednom sportu promijeniti nije ništa drugo do li bježanje od zbilje.

Zar je bilo teško bilo kome od gore navedenih izdvojiti nešto vremena i odgovoriti zašto je to tako, zašto baš futsal ne zaslužuje podršku, zašto je stanje kakvo je.

Kad već nižerangirani sportski djelatnici nisu imali hrabrosti odgovoriti i pogledati istini u oči mogao je bar Gradonačelnik Branko Dukić reći bit će tako i tako, planiramo to i to ili ne planiramo ništa gasite sve i pređite u neki drugi sport koji izdašno financiramo.

…naučimo cijeniti ono što imamo…

Prije objave cijelog pristiglog odgovora osvrnut ću se samo na kraj i poruku sportašima …naučimo cijeniti ono što imamo…

Pa što to gospođe i gospodo imamo; imamo to da se futsal izbacuje iz dvorane kad se kome prohtije, imamo to da prioritet u dobivanju termina za provođenje trenažnog procesa dobivaju razno razni privilegirani pojedinci, imamo 0,4% ulaganja u futsal, imamo to da klubovi gledaju razno razna pumpanja novaca i izigravanja zakona i raznih propisa, imamo to da se ignorira veliki broj građana Grada Zadra.

Cijenite sportski djelatnici vi to što nitko iz futsala nije digao glas za popravljanje uvjeta.

Grad Zadar – veliko nerazumijevanje

Grad Zadar i njegove administrativne jedinice zadužene za sport građana nikako i ni pod koju cijenu ne bi trebali težiti da se zatiru klubovi koji građanima pružaju prigodu bavljenja sportom.

Grad nije tu za profesionalne sportske klubove, grad nije tu da osigura egzistenciju profesionalnim sportašima, grad nije tu za profesionalni sport.

Grad bi upravo suprotno djelovanju sportske administracije trebao brinuti i sve napore usmjeriti ka rekreacijskom i amaterskom sportu. Zdrav pojedinac čini i grad zdravijim. To je ono što bi trebao grad poticati.

Ludi koji kroz sport žele poboljšati svoje zdravlje, održavati ga u dobrom stanju bi trebali biti prioritet. Pa to su vaši susjedi u konačnici.

Lijepo je vidjeti reprezentaciju, lijepo je vidjeti pripremne utakmice vrhunskih sportaša, ali dok Grad Zadar ima problem s dvoranskim kapacitetima trebalo bi ipak dati prednost građanima Grada Zadra.

Još jedna stvar

Stvaranje šuma u komunikaciji navođenjem stavki zakona u nedogled nije pogođena srž odgovora prema temi. Stvar je jednostavna; Futsal treba odgovarajuću infrastrukturu, futsal treba dvoranu, koja bi odgovarala standardima sporta te bi onda mogli igrati pod HNS-om i imati mogućnost bolje organizirati klubove koji bi imali i omladinske pogone.

Objedinjeni odgovori

Poštovani,

Dostavljamo Vam objedinjene odgovore na Vaše upite vezano za članak „Grad sporta-futsal na marginama“ objavljen na portalu Zadar.tv:

S radom Udruge za mali nogomet Zadarske županije, Športska zajednica Grada Zadra kao i Upravni odjel za kulturu i sport Grada Zadra su upoznati. Udruga za mali nogomet Zadarske županije je registrirana za organiziranje i provođenje  pustolovnih, višesportskih i drugih projekata, susreta i turnira, sukladno ispisu iz Registra udruga (Zakon o udrugama N.N.br. 74/2014). Navedena udruga ima sjedište u prostorijama Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima Zadarski sport, na adresi Ravnice 4, 23000 Zadar. Udruga je članica saveza „Sport za sve“ u području sportske rekreacije, te nije članica Nogometnog saveza Zadarske županije, odnosno Hrvatskog nogometnog saveza, što bi trebala biti sukladno zakonskom okviru i Pravilnicima Hrvatskog nogometnog saveza pa stoga i ne može organizirati službena natjecanja koja su pod nadležnosti Hrvatskog nogometnog saveza, odnosno županijskog nogometnoga saveza (https://hns-cff.hr/natjecanja/mali-nogomet-futsal/mali-nogomet/ ).

Što se tiče ulaganja u mali nogomet-futsal (sukladno terminologiji Hrvatskog nogometnog saveza), Upravni odjel za kulturu i sport Grada Zadra i Športska zajednica podupiru razvoj malog nogometa-futsala kroz programske aktivnosti malonogometnih klubova sa područja Grada Zadra koji su članovi Športske zajednice (područje sportske rekreacije), programe školskog sporta, te osiguravanjem sredstva za termine kod održavanja malonogometnih turnira, kao što je primjerice Božićni turnir koji se održava u dvorani Mocire kojom upravlja Javna ustanova za održavanje sportskih objekata Zadarski sport. Športska zajednica kroz program  Javnih potreba u sportu Grada Zadra podupire rad malonogometnih klubova i udruga sa područja Grada Zadra (17 udruga) koji se javljaju na navedeni program te su članovi Športske zajednice Grada Zadra, sukladno važećim zakonima Zakonu o sportu (NN.Br.71/06, 150/08,124/10, 124/11,86/12,94/13 i 85/15, 19/16, 98/19, 47/20 i 77/20) i Zakonu o udrugama, Pravilnicima Športske zajednice Grad Zadra i Pravilnika Grada Zadra o financiranju javnih potreba sredstvima proračuna. Grad Zadar također podupire održavanje raznih natjecanja u futsalu, kao primjerice pripreme hrvatske seniorske reprezentacije u futsalu za kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo, koje su se održavale u dvorani Krešimir Ćosić, kojom upravlja Športski centar Višnjik d.o.o.

U 2020. godini devet (9) malonogometnih klubova u području sportske rekreacije je dobilo sredstva za sufinanciranje rada, putem Javnog poziva sukladno važećim zakonima Zakonu o sportu i Zakonu o udrugama,  Pravilnicima Športske zajednice Grada Zadra i Pravilnika Grada Zadra o financiranju javnih potreba sredstvima proračuna. Naglašavamo da se u ovoj financijski zahtjevnoj godini moralo voditi računa o empatiji i dobrobiti svih sportskih udruga u Gradu Zadru, a ujedno isplate prema sportskim udrugama ovisiti će od punjenja Proračuna Grada Zadra. Sukladno Zakonu o udrugama, sportske udruge su dužne financijske planove dati na usvajanje nadležnom tijelu Udruge koji prihvaća Odluke o radu sportske udruge, sportska udruga sukladno Zakonu financira se iz vlastitih sredstva, donacija te Proračuna. U Financijskom planu udruge, se točno mora vidjeti koliko iznose vlastita sredstva, sredstva od donacija, sredstva iz Proračuna itd. Grad Zadar, odnosno Športska zajednica Grada Zadra samo sufinancira rad sportske udruge prema prihvaćenom i dostavljenom Financijskom planu za rad udruge u toj godini u iznosu iskazanom pripadajućim brojem bodova, rangu sporta i sportske udruge shodno zadanim kriterijima sukladno Zakonu o sportu, Pravilnicima Grada Zadra i Športske zajednice Grada Zadra. U vrednovanju programa korištena je kategorizacija sportova u Gradu Zadru iz prethodne natjecateljske godine, sukladno postojećim Pravilnicima, te se kao specifičnost vodilo također računa da su ovogodišnja sportska natjecanja u nizu sportova okrnjena pandemijom bolesti Covid-19.

Što se tiče prekida održavanja rekreativnih natjecanja malonogometaša zbog održavanja natjecanja Hrvatskog odbojkaškog saveza, bila su tri vikenda koja je Grad Zadar dogovorio u suradnji sa Hrvatskim odbojkaškim savezom, koja su okupljali cca. 600 sudionika u 30-tak ekipa i klubova, što je pozitivno za sport Grada Zadra i sam sportski turizam kojim se produžuje turistička sezona (datumi održavanja natjecanja u 2020. godini su: 26-28. rujna / mlađe kadetsko prvenstvo, 02-04. listopada/kadetsko prvenstvo i 16-18.listopada / mini odbojka). Sa svim tim prethodno navedenim aktivnostima upoznati su ravnatelji i direktori sportskih objekata u kojima su se održavala natjecanja. 

Što se tiče napretka, uvijek postoji prostor za razgovor za određene infrastrukturne objekte  za unapređenje svake sportske grane pa tako i malog nogometa-futsala, počevši od izgradnje do korištenja sportskih objekta kojim upravljaju Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Zadarski sport i Športski centar Višnjik d.o.o.

Sa Udrugom za mali nogomet Zadarske županije, Športska zajednica uredno surađuje kao i Upravni odjel za kulturu i sport Grada Zadra u prethodno navedenim projektima, te su se uvijek na probleme koji su se pojavljivali obostrano nalazila zadovoljavajuća rješenja. U području školskog sporta, Športska zajednica Grada Zadra osigurava sredstva, koordinira natjecanja školskih sportskih klubova u području malog nogometa – futsala na području Grada Zadra u dvije kategorije 5/6 razredi i 7/8 razredi zajedno sa navedenim školskim klubovima te Županijskim savezom školskog sporta Zadarske županije te navedenim školskim sportskim klubovima. Natjecanja se održavaju na adekvatnim sportskim terenima te uz prisustvo svih potrebnih tehničkih uvjeta i stručnih osoba, sukladno Propisniku za opće i posebne propozicije natjecanja za školski sport / gradska razina (usvojen na 6. Sjednici skupštine u mandatnom razdoblju 2015.- 2019. održanoj 30. studenog 2018. godine). Na temelju Zakona o sportu čl. 61 (NN.Br. 71/06,150/08,124/10,124/11,86/12,94/13 i 85/15, 19/16, 98/19, 47/20 i 77/20) načela i osnovne elemente sustava sportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj utvrđuju nacionalni sportski savezi u sklopu svoga sporta, stoga Športska zajednica ima ograničavajuće okolnosti vezano za malonogometne klubove iz Grada Zadra, koji nisu kako je već i prethodno navedeno u tekstu u sustavu članstva i natjecanja županijskog nogometnog sveza, posljedično nacionalnog nogometnog saveza.

Poruka za sve sportaše i malonogometaše je da se nastave baviti svojom hvale vrijednom sportskom aktivnosti bez obzira što nam 2020. godine nije bila lagana jer nitko ne može biti ravnodušan prema boli i patnji koju je Covid-19 donio na svijet, pokušajmo 2021. godinu pretvoriti u prekretnicu i novi početak i naučimo cijeniti ono što imamo. Što se tiče futsala-malog nogometa ukoliko žele participirati u Programu javnih potreba u sportu Grada Zadra, prema Zakonu o sportu čl. 61 (NN.Br.71/06, 150/08,124/10,124/11,86/12,94/13 i 85/15,19/16,98/19, 47/20 i 77/20), Pravilnicima Hrvatskog nogometnog saveza i Pravilnicima Športske zajednice Grada Zadra, slobodni su učlaniti se u Športsku zajednicu Grada Zadra i u Hrvatski nogometni savez (Županijski nogometni savez Zadarske županije) kako bi se mogli prijaviti za službena natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza (županijski, nacionalni) shodno važećem zakonskom okviru.

Grad Zadar

UO za kulturu i šport

Športska zajednica Grada Zadra