13. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

GRAD SPORTA – FUTSAL NA MARGINAMA

4 min read
FOTO: Slobodna Dalmacija

Iznimno sam zadovoljan što je ACES Europe prepoznao društveni doprinos Grada Zadra sektoru sporta, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić te dodao, Grad Zadar svojom sportskom infrastrukturom, programima rekreacije i sporta namijenjenim građanima svih dobi i uzrasta, poticanjem na bavljenje sportom, iskustvima organizacije prestižnih međunarodnih sportskih natjecanja, udovoljio je kriterijima potrebnim za dodjelu ovog priznanja.

Izvor: Grad Zadar

Kako je lijepo ovo sročio Gradonačelnik, samo je šteta što to nije baš tako.

Terminologija

Prema Wikipediji:

Futsal je kratica portugalskih futebol de salao, odnosno španjolskih riječi futbol de sala koje znače dvoranski nogomet. To je i u Hrvatskoj službeni naziv za mali nogomet koji se igra po pravilima FIFE. Rjeđe se koristi i izraz dvoranski nogomet.

Ne valja ga miješati s običnim malim nogometom, koji se igra u Hrvatskoj po turnirima uglavnom se igra 5 igrača i vratar, dok dvoranski nogomet igraju 4 igrača i vratar, a FIFA propisuje igru isključivo manjom i težom loptom br. 4.

Dakle futsal je dvoranski sport kojeg igraju 4 igrača te vratar.

Grad sporta koji to u praksi nije

Poticanje rekreacije stanovnika Grada Zadra trebao bi biti glavni forte i perjanica za nekog tko se želi okititi titulom Grad sporta, a nikako lupanje velikih novaca u profesionalne klubove.

Grad sporta brinuo bi podjednako o svim sportovima, sport koji okuplja više sportaša više sredstava, a trenutno stanje je upravo suprotno. Sport koji svaki vikend igra 1500 sportaša bačen je na margine i vrijeme je da se kaže glas protiv takvog maćehinskog odnosa.

Proračunski kolač

Zanimljivo je pogledati i što je Grad Zadar namijenio futsalu u ovoj svečarskoj 2021. godini. Sportska zajednica za ovu godinu ima na raspolaganju 9.500.000,00 kuna, a skupa s Upravnim odjelom za kulturu i sport 24.540.000,00 kuna.

Znači od cijelog proračuna Sportske zajednice Grda Zadra na futsal se troši 0.47%. Na natječaju za sredstva Sportske zajednice zeleno svijetlo tj. po 5.000kn dobilo je 9 klubova.

[infogram id=”7260cbe2-fc95-4abb-9a04-843749f80fda” prefix=”zk7″ format=”interactive” title=”Pie Chart”]

Zbog užasno pripremljene 12. točke Program javnih potreba u sportu za 2021. godinu ima nepodudaranja u grafikonu. To samo govori kakvi ljudi brinu o sportu u Gradu Zadru.

Sramotno je i nedopustivo da Upravni odjel za kulturu i sport na ime izdatka Službena odjeća i obuća te Sitnog inventara troši 55.000,00 kuna, a za sve klubove 46.000,00 kuna (nadam se da se netko sad crveni jer je u pitanju 9 klubova).

Što klubovi mogu s tim novcima? Ako recimo nađu nekog knjigovođu koji će im mjesečno naplaćivati samo 300 kn za vođenje knjiga to ih izađe 3.600,00 kuna. Znači na kontu ostaje još mizernih 1.400,00 kuna. Moraju investirati u loptu koja košta 300,00 kn. 1.100,00 kuna ostaje za daljnje raspolaganje. Dobro, futsal jest dvoranski sport, ali da se ne troši na termine mogu trenirati po betonskim igralištima. Predsjednici tih klubova su sad na iglama, ako kupe dresove nemaju za ništa više, ako bi se natjecali u nekoj ligi ovo nije dosta ni za mjesec dana, o treneru ne smiju ni razmišljati. Najbolje da to kao i Upravni odjel potroše na sitni inventar kao što je pumpa za loptu, ako rastegnu pola litre vode na ekipu imat će dovoljno, deep heat za ne daj Bože i jedan paket fotokopirnog papira jer će biti natječaj i dogodine i treba taj ruksak tražene dokumentacije isprintati.

Ovo što Upravni odjel za kulturu i sport radi futsalu je nedopustivo i ponižavajuće, a još ako se uzme u obzir da se tim sportom bavi 1500 aktivnih sportaša. Velika pljuska futsalu od grada Sporta.

Dvoranski kapaciteti

Svako toliko se kroz medije provuče čežnja da Zadar dobije profesionalni futsal klub no gdje bi on igrao i trenirao.

I recimo dođe taj klub u 1.HML i što sad, kolike su šanse da će centralna dvorana u dvorani Krešimir Ćosić biti na raspolaganju. Koliko će termina taj klub za treninge dobiti?

Valja istaknuti da ŠŠD Zadarski otoci površinom terena za igranje zadovoljava uvjete no broj gledatelja je otegotna okolnost. ŠRC Mocire ima svoju boljku s blizinom zidova samom terenu za igru gdje igrač ni aut ne može izvesti kako želi, a sudac je više u terenu nego izvan crte.

Nužno je iskoristiti činjenicu da je Grad Zadar ipak dobio tituli Grad sporta 2021. godine te se mora početi gradnja dvorane isključivo za futsal. Nužno je međutim dvoranu dati na korištenje Udruzi koja se samo s tim bavi da bi se izbjeglo da razno razni tatini sinovi, susjed od pročelnika, član stranke ima prioritet na uštrb futsal klubova.

I ne, ne treba to biti megalomanska dvorana, obični “balon” s pripadajućom infrastrukturom je sasvim dovoljan.

Reakcije

Upit smo poslali na nekoliko adresa sa željom da saznamo da li Grad Zadar ima u planu poboljšanje statusa futsala.

Pitanja smo poslali na adrese Grada Zadra (Branko Dukić), Upravnog odjela za kulturu i sport (Dina Bušić) te na adrese Športske zajednice Grada Zadra.

Športsku zajednicu smo kontaktirali izravno predsjednicu Snježanu Jurinić te Povjerenstvo za ocjenjivanje, bodovanje i vrednovanje programa i projekata prijavljenih na Javni poziv za sufinanciranje programa od interesa za opće dobro na području sporta za 2021. godinu (Josip Miočić, Ante Zanki, Dina Bušić, Vitomir Burčul, Josip Vuković,Tonći Jerak i Luka Peranić)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

six − four =