21. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Vuna – Otpad ili Korisna Sirovina? Panel Raspravlja o Potencijalu Vune

2 min read
Panel rasprava o vuni na 22. izložbi Paške ovce i paškog sira

Foto: Nadio Kralj

U sklopu 22. izložbe Paške ovce i paškog sira, održane 21. lipnja u Novalji, udruga Volim Vlašići organizirala je panel raspravu pod nazivom “Vuna – otpad ili korisna sirovina”. Cilj panela bio je potaknuti diskusiju o vuni kao ekološkom problemu zbog neorganiziranog prikupljanja te odbacivanja vune nakon striže ovaca, ali i o potencijalu vune kao korisne sirovine.

Gosti i Teme

Na panelu su sudjelovali stručnjaci iz različitih područja:

  • Vlatka Tomašić, dr.med.vet., Voditeljica Službe za veterinarsko javno zdravstvo iz Ministarstva poljoprivrede
  • Dragica Jerkov, direktorica tvrtke Fema d.o.o. iz Otočca
  • Karla Škorjanc, mag. održive poljoprivrede s otoka Krka
  • Boro Mioč, prof. dr. znanosti s Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu
  • Dinko Vidušin, veterinar i vlasnik OPG-a iz Novalje

Rasprava o Problemima i Rješenjima

Raspravljalo se o trenutnoj situaciji s vunom na Pagu i u Hrvatskoj općenito. Glavno pitanje bilo je zašto vuna nema gospodarsku važnost i zašto se tretira kao otpad. U panel diskusiji su obrađena i zakonska regulativa unutar EU te Uredba o utvrđivanju zdravstvenih pravila za nusproizvode životinjskog porijekla.

Prema istraživanju Agronomskog fakulteta, vrlo mali postotak ovčara koristi vunu za daljnju preradu, dok ju većina odbacuje ili uništava paljenjem, što dodatno negativno utječe na okoliš.

Primjeri Dobre Prakse

Predstavljeni su primjeri dobre prakse s otoka Krka i iz Otočca. Na Krku se vuna koristi za pletenje, filcanje i malčiranje, dok se u Otočcu prerađuje u ekološko gnojivo i repelent za puževe. Također, vuna se može koristiti u tekstilnoj, kozmetičkoj i građevinskoj industriji.

Zaključak i Budući Koraci

Zaključeno je da je vuna vrijedna sirovina s velikim potencijalom, ali da je potrebno stvoriti preduvjete za sustavno prikupljanje i preradu. To uključuje suradnju lokalnih uprava, komunalnih poduzeća, udruga ovčara i vlasnika OPG-ova te otvaranje sabirnog centra za vunu na Pagu.

Ana Žunić, moderatorica panela i predsjednica Udruge Volim Vlašići, istaknula je važnost projekata poput “Vratimo vuni sjaj” kojeg financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Projekt ima za cilj edukaciju i informiranje vlasnika OPG-ova i šire lokalne zajednice te pokretanje prikupljanja vune.

“Nadamo se da ćemo s našim projektnim partnerima Udrugom Zaglava, Udrugom proizvođača paškog sira i LAG Mentorides u tome i uspjeti. Ovim putem zahvaljujemo gostima panela kao i organizatorima i pokroviteljima manifestacije što su nam omogućili da pričamo o problemu ali i o potencijalu kojeg vuna ima,” zaključila je Žunić.