23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Europska Komisija Poziva na Ažuriranje Podataka o Populaciji Vukova

2 min read

Europska Komisija je u ponedjeljak postavila poziv lokalnim zajednicama, znanstvenicima i ostalim zainteresiranim stranama da do 22. rujna 2023. dostave ažurirane podatke o populaciji vukova u pojedinim regijama EU-a. Ovaj potez dolazi zbog zabrinutosti zbog sve većeg broja vukova u nekim regijama koje predstavljaju opasnost za ljude i stoku.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen istaknula je važnost problema, rekavši: “Koncentracija vukova u nekim europskim regijama postala je stvarna opasnost za stoku, a potencijalno i za ljude. Pozivam lokalna i nacionalna tijela da prema potrebi poduzmu mjere. To im već omogućuje postojeće zakonodavstvo EU-a.”

Povratak vuka u regije EU-a gdje je dugo bio odsutan izaziva sukobe s lokalnim poljoprivrednim i lovačkim zajednicama, posebno kada se mjere zaštite stoke ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri.

Osim toga, predsjednica Komisije osobno se suočila s problemom vukova, sjećajući se napada na njezino imanje u Donjoj Saskoj gdje je jedan od njezinih konja, ponij Dolly, izgubio život.

Komisija će temeljem prikupljenih podataka razmotriti moguće izmjene statusa zaštite vuka u EU-u i ažurirati pravni okvir, te, prema potrebi, uvesti dodatne fleksibilnosti kako bi se nosila s razvojem ove vrste.

Ovo preispitivanje podataka o vuku u EU-u dio je detaljne analize koju Komisija provodi kao odgovor na Rezoluciju Europskog parlamenta iz studenog 2022. godine.

Komisija je već u travnju 2023. započela prikupljati podatke od stručnjaka i ključnih dionika, u skladu s postojećim zakonodavstvom EU-a i međunarodnim zakonodavstvom.

Europska Komisija ističe svoju svjesnost da povratak vukova u regije EU-a gdje su dugo bili odsutni može uzrokovati sukobe s lokalnim poljoprivrednim i lovačkim zajednicama, posebno ako se mjere zaštite stoke ne primjenjuju široko.

Kao autohtona vrsta, vuk ima značajnu ulogu u ekosustavima Europe i pod strogom je zaštitom, uz mogućnost odstupanja, u skladu s Direktivom o staništima.

Image by Marcel Langthim from Pixabay