23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Porast Međunarodnih Poslovnih Skupova u Europi, Hrvatska među Top 15 Destinacija

2 min read

Međunarodni poslovni skupovi i kongresi u Europi bilježe porast, a prognoze za iduće dvije godine su obećavajuće, priopćeno je iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na temelju istraživanja o kongresnom turizmu.

Istraživanje naziva “Portrait of European Meeting & Convention Travel” provode kongresna burza IMEX i agencija MMGY Global, u suradnji s HTZ-om. Prvi krug istraživanja obavljen je u svibnju i lipnju, a rezultati su sada dostupni, dok se drugi krug očekuje u rujnu.

Prema istraživanju, Hrvatska se nalazi među 15 “najpopularnijih MICE destinacija” u kojima će se organizirati poslovni skupovi i kongresi u naredne dvije godine. Prvo mjesto među tim destinacijama zauzima Njemačka, dok su Španjolska, Italija, Portugal, Francuska, Austrija, Švicarska i druge također visoko rangirane. Hrvatska je slijedi, s Poljskom, Švedskom, Mađarskom, Norveškom, Finskom, itd., na listi.

Jedan od ključnih faktora pri odabiru destinacije za održavanje poslovnih skupova je opći dojam o destinaciji, što je ocijenjeno kao najznačajniji faktor. Također su važni faktori prometna povezanost, udaljenost unutar destinacije, sigurnost, troškovi organizacije skupova i drugi aspekti.

Istraživanje pokazuje da se osobni sastanci ponovno vraćaju kao preferirani model događanja, s dogovorenim sastancima za iduće dvije godine čak za 70 posto planera i organizatora. No, istraživači također predviđaju mogući povratak virtualnih i hibridnih događanja tijekom istog razdoblja.

Što se tiče odabira mjesta za sastanke, Njemačka dominira kao najpoželjnija destinacija unutar Europe, dok su Sjedinjene Američke Države najtraženija destinacija izvan Europe.

Trošak ostaje ključan faktor pri odlučivanju o lokaciji sastanaka za većinu sudionika, s naglaskom na cijene smještaja, zrakoplovnih karata i naknada. Istraživanje također pokazuje da će povećanje cijena zrakoplovnih karata vjerojatno rezultirati manjim brojem putovanja.

Održivost također dobiva na važnosti, s gotovo 50 posto planera koji traže održive lokacije za sastanke i spremni su platiti više za takve opcije.

Kao zanimljivost, trećina ispitanika izražava želju da njihova radna mjesta zahtijevaju manje poslovnih putovanja u budućnosti.

Image by Bonnie Taylor, EdD from Pixabay