20. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Francuska Planira Zabrani Jednokratne Električne Cigarete, Premijerka Borne Izjavila

1 min read

Francuska premijerka Elisabeth Borne nedavno je najavila namjeru vlade da zabrani jednokratne električne cigarete. Ova odluka, iznesena na radijskoj postaji RTL u nedjelju, ima za cilj zaštitu javnog zdravlja u Francuskoj. Borne je istaknula da je konzumacija duhana odgovorna za čak 75.000 smrtnih slučajeva svake godine u zemlji.

Jedna od ključnih zabrinutosti je stvaranje navika među mladim ljudima putem ovih uređaja, koje može dovesti do ozbiljnih problema s ovisnošću o duhanu. Ova zabrinutost dodatno podupire odluku vlade da poduzme korake protiv jednokratnih električnih cigareta.

Unatoč ovim mjerama, premijerka je naglasila da vlada ne planira podizati poreze na duhanske proizvode iduće godine, nakon povećanja poreza ove godine.

Ovo nije prvi put da se francuska vlada bavi pitanjima vezanim uz konzumaciju duhana. Predsjednik Emmanuel Macron je već 2021. godine predstavio planove za smanjenje konzumacije duhana i alkohola, s ciljem stvaranja više prostora za nepušače. Njegov dugoročni cilj je da do 2030. godine sve 20-godišnjake učini nepušačima.

Image by Ethan Parsa from Pixabay