15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Europska komisija označila Booking.com kao nadzornika pristupa: Nova pravila za digitalne platforme

1 min read
europska-komisija-oznacila-booking-com-nadzornik-pristupa

Foto: Pexsel/ilustracija

Europska komisija nedavno je označila platformu za iznajmljivanje smještaja Booking.com kao “nadzornika pristupa”, što povlači veće obveze sukladno zakonu o digitalnim uslugama. Ova odluka dolazi u sklopu Akt o digitalnim tržištima, koji postavlja kriterije za određivanje nadzornika pristupa na digitalnom tržištu.

Prema procjeni Europske komisije, Booking.com ispunjava sve kriterije za imenovanje nadzornika pristupa. To znači da će Booking.com morati prilagoditi svoje poslovanje i prakse kako bi se osigurala pravednost i otvorenost digitalnih tržišta.

Nadzornici pristupa su digitalne platforme s jakim tržišnim položajem koje osiguravaju vezu između poslovnih korisnika i krajnjih potrošača. Booking.com sada ima šest mjeseci za usklađivanje s zahtjevima Akt o digitalnim tržištima.

Uz to, Europska komisija pokrenula je tržišnu istragu o statusu društvene mreže X kako bi dodatno procijenila njenu ulogu kao nadzornika pristupa. Također je odlučeno da se usluga internetskog oglašavanja X ADS i TikTok Ads neće označiti kao nadzornici pristupa.

Ova odluka Europske komisije ima za cilj osigurati pravednost i transparentnost na digitalnom tržištu te spriječiti zloupotrebu dominantnog položaja od strane velikih digitalnih platformi.