15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Istraživanje Agencije IMC: Mladi manje zainteresirani za izbore za Europski parlament

1 min read
europska unija european union pexels

Foto: Pexels

Prema istraživanju Agencije IMC provedenom među mladom populacijom, mladi glasači pokazuju manje zainteresiranosti za sudjelovanje na izborima za Europski parlament u odnosu na druge izbore. Iako osjećaj građanske dužnosti raste, samo 63.4% mladih izjasnilo se da će sudjelovati u izboru hrvatskih predstavnika u Europski parlament, dok je veća zainteresiranost zabilježena za parlamentarne i predsjedničke izbore.

Ključni rezultati istraživanja ukazuju na sljedeće:

  • Od ukupnog broja ispitanika, gotovo 85% će sudjelovati u parlamentarnim izborima, a preko 88% u predsjedničkim izborima.
  • Osjećaj građanske dužnosti i interes za rješavanje društvenih problema glavni su motivi za sudjelovanje na izborima.
  • Mladi najviše informacija o kandidatima i njihovim programima dobivaju putem društvenih mreža, televizijskih vijesti i news portala.
  • Većina mladih sudjeluje u političkim raspravama na tjednoj ili mjesečnoj razini, dok se 15% njih nikada ne uključuje u političke rasprave.

Iako je broj mladih birača u porastu, svijest o potrebi sudjelovanja u političkom životu Hrvatske i dalje je niska. Nedostatak dijaloga i komunikacije ključni su faktori koji utječu na tu svijest. Agencija IMC poziva kandidate na nadolazećim EU izborima da upute video poruke mladima o važnosti sudjelovanja na izborima i utjecaju odluka Europskog parlamenta na njihov svakodnevni život i budućnost.