25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

EU raspoređuje 500 vatrogasaca diljem Europe za borbu protiv šumskih požara

1 min read
europska-unija-suzbijanje-sumskih-pozara

Foto: Pixabay

EU: Europska unija ove sezone poduzima proaktivne korake kako bi se suočila s rizikom od šumskih požara. Planira rasporediti više od 500 vatrogasaca iz 12 zemalja na ključnim lokacijama diljem Europe kako bi pružila podršku lokalnim vatrogasnim brigadama. Ova inicijativa, koja se provodi na temelju priopćenja Europske komisije objavljenog u utorak, ima za cilj jačanje europske spremnosti za borbu protiv šumskih požara i smanjenje njihovog destruktivnog utjecaja na živote, domove i okoliš.

Prošlogodišnja sezona šumskih požara bila je izazovna, s više od pola milijuna hektara opožarenog područja diljem EU. Upravo zbog toga, EU se ove godine oslanja na mobilizaciju vatrogasaca iz različitih zemalja kako bi spriječila daljnje širenje požara. Osim toga, EU raspolaže i posebnom flotom protupožarnih zrakoplova, koja broji 28 zrakoplova i četiri helikoptera stacioniranih u 10 država članica, uključujući i Hrvatsku s dva zrakoplova.

Analiza Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije pokazuje da je 2023. godina bila jedna od najtežih za šumske požare u EU, što dodatno naglašava važnost preventivnih mjera i spremnosti za brzu intervenciju.

Ova inicijativa EU pokazuje njezinu predanost zaštiti okoliša i sigurnosti građana, istovremeno pružajući podršku lokalnim zajednicama u borbi protiv prijetnje od požara.