29. svibnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Barakude poražene od europskog prvaka

3 min read

U prvoj od dvije predviđene prijateljske utakmice u Šibeniku između Hrvatske i Mađarske, dva sastava koja su u jeku priprema za Olimpijske igre u Tokiju, bolji je bio aktualni europski prvak.

Načelno, uistinu u ovom pripremnom razdoblju konačan ishod nije od presudne važnosti, posebno što se obje reprezentacije nalaze u gotovo pa istom pripremnom trenutku – neposredno nakon bazičnih priprema i na samom začetku čisto ‘vaterpolskih’ treninga. To je i bilo vidljivo kroz nekoliko detalja utakmice i to kod obiju momčadi. Primjerice, realizacija igrača više je zasad još uvijek podjednako neuspješna, kako kod Hrvata, tako i kod Mađara. Drugo, oba su sastava imala razdoblja uspona i padova. Veći je problem za naš sastav što su izabranici Ivice Tucka imali jedan bitniji pad više. Prvi je uslijedio krajem druge i početkom treće četvrtine kada je Mađarska napravila seriju 3-0, te povela od 5:4 do 8:4. Nakon toga je uslijedio pad Mađara, uvjetovan doduše i bitno boljom igrom naših reprezentativaca koji su napravili mini-niz od čak 5-0 odnosno od 8:4 za Mađarsku do 9:8 za Hrvatsku u prvoj minuti zadnje četvrtine. Nažalost po našu momčad, tada je slijedio završni udar Mađara koji su s 4 uzastopna gola (Pasztor i Zalanki po 2) preokrenuli do 11:9 u koristi Mađarske, te tog trenutka praktički osiguranu pobjedu.

Ne valja smetnuti s uma kako je ovo našoj izabranoj vrsti prva pripremna utakmica uopće nakon okupljanja početkom lipnja. Možda su i stoga nešto shvatljiviji trenuci dekoncentracije, pa i zaboravnosti, primarno u obrani. Mađari su najveći dio golova postigli s vanjskih pozicija, što za sastav koji ima ‘razarače’ u vidu Zalankija, Vamosa, De. Varge i Hosnyanszkog i nije za čuditi, ali ipak zamjetno je bilo da hrvatski blok nije bio na visini. Pogotovo ne u prvoj polovici utakmice. Bilo je i nekoliko trenutaka potpuno krivog preuzimanja ili jednostavnog ‘zaboravljanja’ na pojedince koji bi to kažnjavali, poput gola Zalankija za vodstvo Mađarske 6:4. Nije baš odveć za pohvaliti ni gol Haraija s 2 metra, iz pozicijskog napada (šrauba za 8:4 Mađara), neovisno o koliko se kvalitetnom centru radi.

Za pohvaliti je zato pojačani, dinamizirani pristup naših igrača u drugoj polovici utakmice. Marcelić je između vratnica zamijenio Bijača, obrambeni blok je bio puno agresivniji, borbeniji, a to je onda dalo i sigurnost više napadu. U to razdoblju je slijedio navedeni niz Hrvatske 5-0 (Garcia gol iz kontre za 5:8, pa Miloš s desnog krila za 6:8, zatim klasičan projektil Obradovića za 7:8 i onda dva Benićeva ‘torpeda’, za izjednačenje 8:8 sedam sekundi prije kraja treće četvrtine, te gol za naše jedino vodstvo 9:8 u prvoj minuti zadnje četvrtine).

Inače, u odnosu na 19 igrača koliko ih trenutačno izbornik Ivica Tucak ima na pripremama u Šibeniku, ovu su utakmicu ‘preskočili’ ljevoruki Joković koji ima manjih problema s ozljedom rebara, centar Lozina, braniči Burić i Bašić, vratar Popadić, te vanjski Lazić.

Što se Mađara tiče, utakmicu s Barakudama u petak su s tribina gledali treći vratar Levai, potom Angyal, Burian, Konarik, Nemet i Manhercz. Načelno, postave obiju momčadi iz prve šibenske utakmice su gotovo pa i najbolje Hrvatske i Mađarske. Naglašavamo, gotovo najbolje, jer je doista teško zamisliti primjerice Barakude bez Jokovića, ali i Mađare bez Angyala.

Bilo kako bilo, za vjerovati je da su obojica trenera dobili još nešto malo bolji uvid u stanje svojih momčadi. Već sljedeći dan, odnosno subota donosi i novi ogled istih suparnika.

Naime, Hrvatska i Mađarska će se ponovo sučeliti u još jednom prijateljskom susretu u Šibeniku u subotu, ali od 20.00 sati.

Izvor: HVS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

four × 2 =