22. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Poskupljenje pogrebnih usluga i popularizacija kremiranja obilježava tržište u Hrvatskoj

2 min read
cijene-pogrebnih-usluga-hrvatska

cijene-pogrebnih-usluga-hrvatska

U Hrvatskoj, dok se suočavamo s kontinuiranim poskupljenjima, primjetan je i rast cijena pogrebnih usluga diljem zemlje. Od regije do regije, cijene variraju, a mijenja se i način ukopa pokojnika, što je posebno vidljivo u porastu popularnosti kremacije.

Renato Habulin iz tvrtke za pogrebne usluge Habulin ističe da su u Zagrebu cijene ispraćaja pokojnika posljednjih godina najviše rasle u segmentu pogrebne opreme. S druge strane, sve je veća popularnost kremiranja, koje je ekonomičnija opcija u odnosu na tradicionalni ukop.

Prosječna cijena pogreba u Zagrebu iznosi oko 2000 eura, što uključuje lijes, prijevoz preminulog, glazbu ili zbor te ostale elemente oproštaja. S druge strane, cijena kremiranja, prema informacijama iz Zagrebačkog holdinga, iznosi 146 eura, uz dodatne troškove kontrolnog pregleda umrlog prije kremiranja i uporabe rashladne komore.

U Podravini, Josip Behin navodi porast cijena pogrebnih usluga od prosječno 20 posto, s nekim pogrebnicima koji su čak poskupjeli i do 35 posto. Osnovni ispraćaj pokojnika u Podravini stoji otprilike 1000 eura, no ovisno o specifičnim željama obitelji, cijena može biti znatno viša.

Iako je cijena kremiranja obično viša, zbog prijevoza preminule osobe i ekološkog lijesa, kremiranje može ispasti povoljnije u konačnici, s obzirom na cijenu grobnog mjesta.

U Dubrovniku, cijena ispraćaja iznosi oko 227 eura, s dodatnim troškovima za lijes i druge usluge, što dolazi do prosječne cijene od 1000 eura. Unatoč tradicionalnim uvjerenjima, kremacija je postala rijetka u dubrovačkom dijelu Hrvatske, uglavnom zbog tradicijskih razloga i cijene prijevoza pokojnika do krematorija.

Crkva ne protivi se kremiranju, pod uvjetom da nije posljedica nijekanja kršćanskih dogmi ili mržnje prema katoličkoj vjeri i Crkvi. Potez poput prosipanja pepela u prirodi nakon kremacije protivan je kršćanskom učenju, te u takvim slučajevima sprovod može biti uskraćen.

Dodatna opcija za pokojnike je donacija tijela medicinskim ustanovama poput Zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Nakon edukacije studenata i liječnika, tijelo se kremira, a urna se polaže u grobnicu Zavoda za anatomiju na Krematoriju Mirogoj, ili se po želji vraća u obiteljsku grobnicu.

Image by Ivan Ilijas from Pixabay