20. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

POEN, SET, MEČ, POBJEDA: ONI SU OKI ZADAR – „Mala“ sjedeća odbojka, veliki naklon i čestitka! Junaci s parketa napunili 15 ljeta…

5 min read

Pogled prema suparničkoj strani terena, servis broj dva. Lagani udarac dlanom i usklik zadovoljstva. Dodir, let  i-mreža. Poen, set, meč, kraj susreta…

– Pobjeda! Pobjeda! – radostan uzvik na suprotnoj strani terena i veseli pogledi prema lopti koja se upućena dlanom s protivničkog dijela parketa zakoprcala u razapetoj mreži nasred “sportskog borilišta”…

Ponos i priznanja

U sklopu svečanog obilježavanja obljetnice oslobodilačke akcije Maslenica, u ŠC Višnjik se priredio tradicionalni istoimeni turnir odbojkaša. I to ne bilo kojih, nego voljom, marom, trudom, željom i odvažnošću možda i najelitnijih -sjedećih, uglavnom invalida.

-Bilo je odlično, kao i svih prethodnih puta. Pohvale idu svim sudionicima. Dolazimo opet naredne godine, dojam je fenomenalan – nisu ni sada štedjeli identične riječi pohvala na račun inicijatora, lokacije i kompletnog ambijenta akteri međunarodnog događanja, održanog za ocjenu 10 -”ma i više, stotica, rođeni, čista”- pod “kapom” OKI Zadar.

– Kalelarga, Kalelarga… Najbolji smo, najbolji, nitko nam nije ravan – slavili su i pjevali u klupku radosti refrene Tomislava Ivčića, Grdovića, Intrade i Bralića i pobjednici i rezultatski gubitnici nadmetanja pod svodom Krešina doma.

– Konačan poredak i nije toliko bitan. Temeljni cilj je bio prije svega sportski, ali i širi društveni značaj. Na taj način, naime, želimo pridonijeti procesu integracije života, rada i bavljenja sportom invalidnih osoba. U teškim vremenima kada smo, na žalost, svjedoci da je sve veći broj mladih podlegao alkoholu i drogama, želimo dati poticaj i preuzeti pred sobom odgovornost za zdravo i na ljudskim vrijednostima zasnovano podizanje naših mladih naraštaja – tvrdi Ante Baraba-Knez, ažurni i radišni tajnik Odbojkaškog kluba invalida Zadar. Ne bez ponosa.

Uzoran sportski kolektiv slavi u tekućoj godini, kako u šali duhovito napominju „okruglu poluobljetnicu“, osnovan je  prije ravno 15 ljeta, ili ako hoćete zima – ostat će zapisano debelim slovima- 16. siječnja 2006. obogativši itekako na poseban način sportsku ponudu Donatova i Krševanova “metropolisa”. Prvi je predsjednik bio Boris Sardelić, a krenulo se nakon „rođenja“ kako je i red, đački – podsjetit će nas – u dvorani Pomorske škole, doslovno ni iz čega. Malo pomalo klub je stasao i dobivao potporu sportu usmjerenih sugrađana, napose civilnih i ratnih tjelesnih invalida. Danas broji 50-ak povremenih i aktivnih članova. Uspješno sudjeluje u Prvoj ligi, uz još devet ekipa. U četiri navrata je bio treći, nastupao u euroligaškim utakmicama.

-Teško je i nabrojati, koliko ima. Uz kolajne PH, broncu 1. Kupa RH 2008, srebro u Kupu 2014, postolja na međunarodnim turnirima u Mađarskoj i Kninu, pokal turnira u Benkovcu, dva naslova, tri trona i odličja na Festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu, tu su kolajne s turnira Oluja, pa mnogobrojna priznanja iz zemlje i inozemstva. Nekoliko prvotimaca je nosilo i reprezentativni dres, igramo značajnu ulogu u HLSO, nemamo imperativ titula, ali normalno zašto i ne, ukoliko nam se ukaže prilika – referira srdačan i agilni predstavnik kluba koji u redovima okuplja uglavnom invalide iz Domovinskog rata, ali i sve druge skupine osoba s invaliditetom, u rehabilitaciji kroz zdrav život i sportske aktivnosti, sudjelujući u različitim natjecanjima, uz razvijanje vrijednosti sportskog duha i domoljublja. Inače – ako niste znali – upravo sjedeća odbojka je među ključnim sportovima kojima HRVI mogu postići pravi program oporavka, putem druženja i putovanja.  No i oni koji nisu invalidi, imaju priliku prema statutu i propozicijama naći mjesto unutar sastava.

– Naročito nam je želja privući županijsku mladost koja je nastradala i ostala kao djeca invalidna u ratu, pa ih pozivamo da nam se priključe u radu, kao i one koji dakako nisu invalidi, jer i oni mogu naći mjesto u našim redovima – navodi Baraba Knez i napominje kako u radu stalno primaju zainteresirane ljubitelje sporta koji bi željeli postati članovi kluba.

Otvorena vrata

– Naša vrata su otvorena svim ljubiteljima odbojke, svi koji žele mogu nam se pridružiti bez problema i krenuti s treninzima. Pri tome nije uopće nužno da budu invalidi, u tom pogledu nema uvjeta. Prema propisima na terenu može biti u ekipi i samo jedan invalid, a da su svi drugi zdravi, puno je klubova sjedeće odbojke s vrsnim odbojkašima. Naravno kako bi bilo izvrsno kada bi nam se u sastavu pridružilo što više invalidnih osoba –  ističu i ponavljaju iz OKI Zadar.


PARAOLIMPIJSKA SASTAVNICA

Sjedeća odbojka ušla je u paraolimpijski program, kao ‘demonstracijski’ sport 1976. u Torontu, Kanada. Mreža je postavljena na visini jednog metra, a teren je dimenzija 10×6 metara sa linijom za napad postavljenom na dva metra. Igračima je dozvoljeno blokirati servise, uz uvjet da budu u kontaktu s terenom kada god su u kontaktu s loptom. U sjedećoj odbojci postavljena je mreža duga 7 metara i široka 0,8 metara na 1,15 metara visine za muškarce, odnosno za žene na 1,05 metara. Pravila su ista kao i kod izvornog oblika odbojke, s iznimkom da igrači moraju imati barem jednu zadnjicu u kontaktu s podom kad god dođu u kontakt s loptom, a moguće je, rekli smo, i blokirati servis. Sportaši s invaliditetom koji se mogu natjecati u sjedećoj odbojci su: sportaši s amputacijama, ozljedama kičmene moždine, cerebralnom paralizom, pretrpljenim moždanim udarom i ozljedama mozga.


HRVATSKA LIGA: ČETVRT STOLJEĆA IGRANJA

Hrvatski savez sjedeće odbojke (HSSO), danas Hrvatski paraodbojkaški savez (HPOS), kao punopravni član Hrvatskog paraolimpijskog odbora, osnovan je 2006. godine na temeljima duge povijesti igranja sjedeće odbojke i rada entuzijasta u Hrvatskoj koja seže od 1969. Hrvatska liga u sjedećoj odbojci započeta je 1996. godine i ove godine slavi 25 godina postojanja. Liga je započeta s tri kluba, a trenutno se sastoji od 10 klubova iz Zagreba, Vukovara, Slavonskog Broda, Zadra, Splita, Novske, Karlovca, Šibenika, Osijeka i Knina. Proglašenjem neovisnosti bili su naša prva reprezentacija koja je 1.veljače 1992. (samo 15 dana nakon proglašenja) predstavljala RH na jednom međunarodnom natjecanju u Sloveniji. Slijedili su nakon toga brojni klupski i reprezentativni nastupi diljem zemlje i inozemstva.


PRVACI IZ BiH

Trenutno u RH postoji 10 klubova koji se natječu u Hrvatskoj ligi sjedeće odbojke, a osim u HLSO, nadmetanja su kup, turnirska, kao i naravno reprezentativna: Europsko prvenstvo, Svjetsko prvenstvo i Paraolimpijada. Dvostruki olimpijski (2004., 2012.), u devet navrata europski (1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015.) i trostruki prvaci svijeta (2002, 2006, 2014.) su iz BiH u kojoj na državnoj razini postoje čak dva ligaška razreda. 


TJEDNO DVA TRENINGA

Klub sjedeće odbojke OKI Zadar je registrirani i punopravni član Hrvatskog paraolimpijskog odbora.  Okuplja, kako invalide iz Domovinskog rata, tako i sve druge skupine osoba s invaliditetom, a pritom s posebnim naglaskom na okupljanje i uključivanje u sport mladeži s posebnim potrebama, pripremi članova za sudjelovanje u sustavu gradske, županijske, odnosno državne reprezentacije, uz  usvajanje etičkih vrijednosti kroz bavljenje sportom, razvijanje domoljublja i sportskog duha. Klub utakmice igra u SC Višnjik, a treninzi se dva puta tjedno – ističe uz zahvalu aktualni predsjednik Ivan Šimunić – odvijaju u dvorani PU Zadar.


MEMORIJAL U SPOMEN NA PREDSJEDNIKA

OKI Zadar svake godine organizira turnir u sjedećoj odbojci „MASLENICA ’93“ povodom obilježavanja Vojno redarstvene operacije Maslenica, a od iduće godine turnir postaje memorijal u spomen na pokojnog predsjednika OKI Zadar, Ivicu Kapetanovića. Cilj organizacije samog turnira je prije svega sportski, ali i širi društveni značaj. Na ovaj način u klubu  žele pridonijeti procesu integracije života, rada i bavljenja sportom osoba s invaliditetom s drugim osobama. Turnir se priređuje je pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Zadra…


**Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

15 − 2 =