20. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Kuhate li povrće ispravno?

3 min read

Kuhanje je vrlo osjetljiva tema, pogotovo kada govorimo o povrću. To je zato što je povrće vrlo osjetljivo na toplinu; stoga, osim što je vrlo zdrava hrana, moramo znati kako ga pravilno skuhati kako bismo maksimizirali njegove nutritivne prednosti.

Ako vam se dogodi da trebate skuhati povrće, ali je pokvareno ili ste prošli dug put do kuhinje, predlažemo neke trikove koji će vam pomoći da dobijete ukusno i savršeno skuhano jelo.

Učinite to jednostavnim Početnici bi trebali odabrati jednostavna jela ako su novi u kuhanju. Samo po sebi, većina povrća ima odličan okus, čak i sirovo! Najbolji način da većina lisnatog povrća, poput kelja, ima odličan okus je kuhanje na vrlo niskoj temperaturi tijekom vrlo kratkog vremena s malo maslinovog ulja, soli i češnjaka. Umaci imaju vrlo jak ili oštar okus, što često može prekriti blagi okus i teksturu većine povrća, stoga bi se trebali koristiti samo za najjače, primjerice špinat ili blitvu.

Sve je u vremenu Uvijek je bitno upaliti napu 10 minuta prije kuhanja kuhane, pirjane ili dinstane povrće, provjeravati vrijeme na štednjaku (i koristiti tajmer ako je potrebno) i promatrati boju sastojaka kako biste spriječili prekuhanje. Svježe ubrano povrće trebalo bi imati visoki sjaj i ne smije izgubiti svoje izvorne boje poput zelenog sjaja ili narančaste ili žute boje.

Osim toga, ne bi trebalo imati bljedunjavi ili masni okus. Para pećnica također vam može pomoći pri pripremi povrća, uz vaše posuđe. Budući da ovaj način pripreme ne oštećuje hranu, zadržava sve hranjive tvari i minerale netaknutima.

Boja i okus također se poboljšavaju. Prema vrsti hrane i željenom rezultatu, možete odabrati između 100% pare i načina pečenja s dodatnom parom. Osim povrća, možete pripremiti i meso i ribu s odličnim rezultatima. Nakon toga, objašnjavamo kako skuhati razno povrće, kako biste ih uvijek pripremili točno:

Možete skuhati pupoljke brokule ključanjem, parenjem ili dinstanjem u tavi, miješajući ih oko 5-8 minuta kako biste dobili savršenu teksturu. Da biste skuhali mrkvu s njihovom izvornom bojom, njihovim hranjivim tvarima i karakterističnom hrskavom teksturom, trebali biste ih kuhati 5 do 10 minuta, parenje 4 do 5 minuta ili dinstanje 3-4 minute. Važno je da patlidžani zadrže svoju prekrasnu ljubičastu boju. Postupak je jednostavan: kuhajte ih 5-10 minuta, kuhajte na pari 5-6 minuta ili dinstajte ne više od 3-4 minute. Crveni papričice narezane na trake. Bez obzira na to koju od tri boje ovaj proizvod ima, njihov izgled je dosljedan. Pod utjecajem topline brzo omekšaju. Najbolji način da sačuvate njihovu slatkoću je da ih kuhate u tavi, što traje najviše dvije do tri minute. Kuhanje špinata je teško jer se tekstura gubi za sekundu. Ako se kuha u 2-5 minuta, ne bi trebao prenijeti zelenu boju u vodu. Tijekom procesa kuhanja na pari, kuhaju se 5-6 minuta, zatim se dinstaju s češnjakom i maslinovim uljem 3 minute. Oni su ukusni i sadrže željezo. Kelj ili kupus, na primjer, imaju važnu komplikaciju: Kuhanje njihovih stabljika zahtijeva više vremena od kuhanja njihovih listova. Preporuka je prvo odvojiti stabljike, a zatim dinstati listove prije dodavanja. Napravimo sve zajedno po tri minute kao posljednji korak. Dok su tikve zabavni ukras za Noć vještica, nisu idealne za kulinarsku upotrebu. Mnogi ljudi misle da ih mogu kuhati kao jabuke. U stvarnosti, teško ih je narezati, imaju vrlo jak okus i brzo će preći iz “kuhanja” u “ključanje” u vodi.

Nakon što skuhate povrće, još uvijek imate posla. Nakon što ih dobro protresete, neće se više kuhati. Možete to učiniti posebno ako ćete povrće koristiti za salatu. Isto vrijedi i za kuhano ili kuhano na pari povrće. Lako je pripremiti jelo unaprijed i poslužiti ga satima kasnije, ne brinući se da će se pokvariti ili izgubiti svoje karakteristike jednostavnim protresanjem. Cijeđenje će pružiti više okusa, teksture i boje.

U zdjelu pomiješajte vodu, puno leda i pola žlice soli. Pomoću cjedila prenesite povrće iz lonca u ledeni kupelj nakon što su se kuhali neko vrijeme. Nakon minute, stavite ih na tanjur i poslužite.