21. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Zadar u tonu dvaju dalekoistočnih događanja

2 min read

Zadar će u naredna dva dana biti domaćin dvama izuzetnim događanjima iz Japana i Indije, uz podršku veleposlanstava ovih zemalja.

U utorak, 25. lipnja, japanska filmska ekipa će predstaviti dokumentarni film “Simpatične duše” uz modnu reviju, dok će u srijedu, 26. lipnja, indijska glazbenica Reshma Srivastva održati koncert na sitaru u crkvi sv. Donata. Ova događanja donose kulturno bogatstvo Dalekog istoka u srce Zadra.

Prvo događanje, organizirano povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, uključuje prikazivanje dokumentarnog filma “Simpatične duše – biografija Hokiichija Hanawe”. Ovaj film, redatelja Masato Osata, priča istinitu priču o slijepom japanskom nacionalnom učenjaku koji je sačuvao mnoge japanske mitove i legende za buduće generacije. Hanawe je uspio zapamtiti i prikupiti ogromnu zbirku japanske nacionalne povijesti i književnosti, koja sada broji oko 670 svezaka. Njegova posvećenost očuvanju japanske baštine postala je jedan od temelja japanske kulture, a car Hirohito je njegov rad smatrao japanskim blagom.

Japansko-hrvatsko društvo ove godine pokrenulo je projekt koji ima za cilj međunarodnim projekcijama filma „Simpatične duše” upoznati svijet s njegovim životnim djelom. Prva projekcija održana je u Japanskom veleposlanstvu u Londonu u rujnu 2023. godine, a međunarodna promocija kreće iz Hrvatske. Projekt se održava uz potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a održat će se u atriju palače Cedulin u utorak, 25. lipnja s početkom u 21 sat uz besplatan ulaz.

Dodatno, program će uključivati modnu reviju japanske dizajnerice Ikuyo Umezawa iz Kyota, koja kombinirajući tradicionalnu odjeću s japanskim kimono materijalima kreira visoko cijenjene, elegantne i originalne kreacije. Na događanju će sudjelovati cijela japanska filmska ekipa koja će snimiti kratki film o svom gostovanju u Hrvatskoj, promovirajući hrvatske festivalske destinacije na budućim projekcijama diljem svijeta i na popularnim digitalnim platformama.

Sutradan, 26. lipnja, indijska glazbenica Reshma Srivastva održat će koncert na sitaru, uz podršku Indijskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Arheološkog muzeja Zadar i Turističke zajednice grada Zadra. Reshma Srivastva, vrsna indijska umjetnica, već je dva puta nastupala u Zadru, a ovaj put će se predstaviti u crkvi sv. Donata, čiji savršeni akustični prostor dodatno naglašava uzvišene melodije njenog sitara. Ulaz na koncert je besplatan, što dodatno motivira građane Zadra i njihove goste da prisustvuju ovom kulturnom događaju.

Ova dva događanja ne samo da promoviraju kulturnu razmjenu između Hrvatske i dalekoistočnih zemalja, već i obogaćuju kulturni život Zadra, pružajući priliku za upoznavanje s bogatstvima japanske i indijske kulture.