21. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Dvostruki trijumf za egipatski film “Voy! Voy! Voy!” i hrvatski animirani film “Žarko, razmazit ćeš dite!”

3 min read
Voy! Voy! Voy!

Foto: Maja Prgomet / Festival mediteranskog filma Split

U Splitu je završio 17. Festival mediteranskog filma, a među pobjednicima se ističu dva filma koja su osvojila i žirije i publiku. Egipatski film “Voy! Voy! Voy!” redatelja Omara Hilala proglašen je najboljim dugometražnim filmom u programu “Mediteran”, osvojivši Udicu Festivala i novčanu nagradu od 2.000 eura. Film je također dobio najviše ocjene publike, potvrdivši svoj status favorita ovogodišnjeg festivala.

“‘Voy! Voy! Voy!’ se ističe svojom originalnošću, odličnim izvedbama i redateljevom sposobnošću isplesti priču koja istovremeno zabavlja i potiče na razmišljanje,” navodi žiri u obrazloženju. “Talentirani Hilal nudi osvježavajuće jedinstven narativ inspiriran gotovo nevjerojatnim događajima iz stvarnog života, pametno balansira humor i dramu stvarajući crnu komediju s teškim temama imigracije i osobne ambicije. Zanimljiva priča filma, kombinirana s inteligentnim scenarijem i odličnom glumačkom ekipom, jamči zabavno iskustvo dok se istovremeno bavi ozbiljnim podtemama migracije, društvenih izazova i osobnog integriteta. Vjerujemo kako će ovaj film pronaći svoj put u kina i srca cijele publike,” zaključuje žiri kojeg su činili Fatima Djoumer, direktorica Europa Cinemas, te Jelena Vojvoda i Boban Stefanović iz Kino mreže Hrvatske i Srbije.

U programu kratkih mediteranskih filmova, braća Veljko i Milivoj Popović osvojili su Udicu FMFS-a za najbolju “Ješku” s filmom “Žarko, razmazit ćeš dite!”, zajedno s novčanom nagradom od 3.000 eura. Film je također osvojio nagradu publike i dodatnih 1.000 eura. “Ovaj animirani film odlikuje originalna animacija koja se naslanja na već stilski prepoznatljive ilustracije autorice predloška Tisje Kljaković Braić,” stoji u obrazloženju žirija kojeg su činili animatorica Hana Tintor, scenarist Nikola Kuprešanin i prošlogodišnji pobjednik, redatelj Ivan Efendić.

Žiri je posebno pohvalio film za njegov humor, tople odnose među likovima i vješto portretiranje duha Splita iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. “Film isprepliće osobno, ali i autentično povijesno svjedočanstvo u kojem se mogu prepoznati i ogledati čitave generacije gledatelja, što mu ujedno daje i univerzalnu vrijednost,” naglašava žiri.

Veljko Popović, jedan od autora filma, izrazio je zahvalnost nakon dvostruke pobjede: “Gledati film u ambijentu Ljetnog kina Bačvice pred našom obitelji, prijateljima i sugrađanima, bilo je za nas već divno iskustvo. Biti nagrađeni od te iste publike, a znamo da je upravo domaća publika najvažnija, često i najkritičnija, ostvarenje je ambicije s kojom smo krenuli u realizaciju filma. Kada taj sentiment publike onda potvrdi i stručni žiri, nema se što drugi reći nego veliko hvala! Hvala publici, žiriju i organizatorima.”

Nagradu žirija mladih, kojeg su činili Martina Bunjevčević, Karolina Sušić, Ena Kljaković Šantić, Luka Jukić i Karlo Bušić, osvojio je talijanski film “Enea” redatelja Pietra Castellita. “Ovaj film se izdvojio od ostalih svojim upečatljivim filmskim izražajem i šarenom paletom likova. Film ‘Enea’, uz talentirane glumce i atraktivnu priču, ostavlja na gledatelja snažan vizualni dojam zahvaljujući dinamičnim kadrovima i nizu estetskih elemenata koji kreiraju jedinstveno iskustvo za publiku,” objašnjavaju mladi filmofili.

Nagrada publike za najbolji film iz programa “Parangal” i “Druga strana Mediterana” pripala je filmu “Moja najdraža torta” redateljskog para Maryam Moghadam i Behtasha Sanaeeha iz Irana, Francuske i Švedske, uz potporu u distribuciji u vrijednosti od 1.000 eura.

Festival mediteranskog filma Split još je jednom dokazao svoju važnost u promoviranju mediteranskih filmova, okupljajući talentirane filmaše i oduševljavajući publiku raznolikim filmskim programom.