24. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Kriminalna mreža iz Dubaija i Turske organizirala krijumčarenje tona kokaina u EU

3 min read
policijska uprava zadarska

Foto: MUP

Dugotrajno istraživanje španjolske civilne garde, uz potporu Europola, rezultiralo je presudnim udarcem kriminalnoj mreži koja je krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u EU. Ova međunarodna operacija otkrila je kontrolne centre mreže u Dubaiju i Turskoj, te razotkrila složeni lanac krijumčarenja i distribucije droge.

Istražitelji su otkrili kako su osumnjičenici organizirali krijumčarenje kokaina putem pomorskih pošiljki preko logističkih čvorišta u Zapadnoj Africi i na Kanarskim otocima. Droga je nakon dolaska u EU distribuirana kroz centre u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj. Vodeći članovi kriminalne mreže privremeno su boravili u Dubaiju i Turskoj, gdje su uspostavili zapovjedne centre. Bliska međunarodna suradnja tijela za provedbu zakona bila je ključna u zaustavljanju njihovih aktivnosti.

Razbijanje kokainskog kartela

Međunarodno koordinirane aktivnosti, vođene pod Europolovim vodstvom, usmjerene su na razbijanje kriminalne mreže koja je organizirala krijumčarenje kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU. Droga je stizala u EU preko pomorskih pošiljki, a zatim se distribuirala iz centara u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj. Vođe organizacije privremeno su se smjestili u Turskoj i Dubaiju, gdje su kontrolirali mrežu.

U kolovozu 2023. godine, španjolska civilna garda presrela je plovilo sa 700 kilograma kokaina kod Kanarskih otoka. Analizom šifrirane komunikacije otkriveno je da je hrvatsko-talijanska posada na tom plovilu već uspjela uvesti 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španjolsku. Daljnja istraživanja otkrila su koordinatore i posrednike s područja Zapadnog Balkana, označene kao visokovrijedne mete zbog njihove uloge u financiranju i koordinaciji pošiljki. Povezani su i s presretanjem tone kokaina u rujnu 2020. na Kanarskim otocima.

Akcijski rezultati i zaplijene

Dana 12. lipnja 2024. godine, španjolska civilna garda provela je akciju koja je rezultirala s četiri uhićenja i sedam pretraga kuća u Španjolskoj. Zaplijenjeni su nakit, vrhunski satovi, oružje i streljivo, 109.000 eura u gotovini, elektronička oprema i drugi materijalni dokazi. Ukupno je u ovoj međunarodnoj operaciji uhićeno 40 osoba, uključujući tri visokovrijedne mete, a zaplijenjeno je oko osam tona kokaina i imovina vrijedna više od 50 milijuna eura.

Zajednička međunarodna akcija

U zajedničkoj operaciji Srbije i Nizozemske 11. svibnja 2023. godine, uhićeno je 13 osumnjičenika i zaplijenjena je imovina procijenjena na 50 milijuna eura. Hrvatska, njemačka, španjolska i turska tijela za provedbu zakona provela su još jednu akciju u listopadu 2023. godine, rezultirajući uhićenjem 21 osobe i velikom zapljenom droge, oružja i gotovine. U Istanbulu su u studenom 2023. godine uhićena dvojica glavnih vođa mreže, oba hrvatski državljani.

Brazilske vlasti su također provodile opsežna istraživanja koja su rezultirala zapljenom kokaina i velikim iznosima novca. U ožujku 2024. godine, brazilske vlasti otkrile su da je kroz gotovo 500 bankovnih računa prošlo više od 371 milijun eura zarađenih krijumčarenjem droge. Nakon akcijskog dana, uhićena su dvojica osumnjičenika, te je zaplijenjena imovina procijenjena na 12 milijuna eura i tri milijuna dolara.

Europolova uloga

Europol je imao ključnu ulogu u koordinaciji međunarodne suradnje, pružajući obavještajne podatke i analitičku podršku tijekom trogodišnjeg istraživanja. Razotkrivanje šifrirane komunikacije i uvid u kriminalne mreže omogućili su učinkovitu borbu protiv krijumčara. Europolova operativna radna skupina povezala je zemlje Balkana, EU i svijet, omogućujući razmjenu informacija i koordinaciju akcija koje su rezultirale razbijanjem ove kriminalne mreže.