25. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Automatizacija, inovacije i stručnost: budućnost opskrbnih lanaca

3 min read
Automatizirani logistički centar

Foto: HGK

Zanimanja iz područja logistike i distribucije deficitarna su zanimanja. Smatra to 45 posto anketiranih tvrtki u anketi o radnoj snazi koju je provela HGK. Rezultati ankete predstavljeni su na okruglom stolu Logističko-distributivni izazovi u opskrbnom lancu koji je organizirao Sektor za trgovinu HGK. Vodeći stručnjaci iz industrije razmijenili su iskustva i raspravili o najnovijim trendovima i inovacijama u logističkom sektoru.

Logistički izazovi i prilike

Ulazak Hrvatske na dva nova TEN-T koridora otvara prilike za pozicioniranje zemlje kao glavnog logističkog centra za jugoistočnu Europu. Međutim, cijeli logistički lanac suočen je s izazovima. Dobava proizvoda s Dalekog istoka doživjela je promjene ruta, što je rezultiralo kašnjenjima brodova i oscilacijama cijena prijevoza. Kraći logistički lanci pod velikim su pritiskom zbog nedostatka kvalificirane radne snage.

„Uslijed ulaska Hrvatske na dva nova TEN-T koridora otvaraju se prilike da se Hrvatska pozicionira kao glavni logistički centar za JI Europu. Ako sagledamo cjelokupni logistički lanac on je u posljednje vrijeme doživio izazove u svim svojim segmentima. Dobava proizvoda s Dalekog istoka doživjela je promjenu ruta što je za posljedicu imalo i još uvijek ima kašnjenja brodova ali i oscilacije cijena prijevoza, dok su kraći logistički lanci pod velikim pritiskom zbog nedostatka kvalificirane radne snage,“ naglasila je Maja Bogović, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

Automatizacija u logistici

U anketi koju je ispunilo 176 tvrtki, od kojih je gotovo polovica iz sektora trgovine, jedna od pet tvrtki izjavila je da očekuje da će u sljedeće dvije godine najveća potražnja biti upravo za zanimanjima u području logistike i distribucije. Nedostatak radne snage industrija sve više nadomješćuje robotizacijom i automatizacijom, istaknuto je na panelu Logistika u Hrvatskoj – danas i sutra.

“Pojedini procesi poput utovara i istovara prikolica, još su gotovo netaknuti automatizacijom, što uzrokuje visoke operativne troškove. Uvođenje fleksibilne automatizacije u logističko-distributivne centre temelj je za značajne uštede, povećanje sigurnosti i rješavanje problema nedostatka radnika. Roboti preuzimaju teške i opasne fizičke poslove, dok zaposlenici upravljaju flotom robota. Prednosti robota uključuju veću preciznost i dosljednost, smanjenje pogrešaka i oštećenja robe te povećanje produktivnosti i učinkovitosti,” rekao je Kruno Stražanac, direktor uspjeha klijenata i suosnivač tvrtke Gideon Brothers.

Tehnologija kao odgovor na izazove

Uz automatizaciju, napredne tehnologije poput umjetne inteligencije (AI) i interneta stvari (IoT) igraju ključnu ulogu u modernizaciji opskrbnih lanaca. AI može predvidjeti potražnju i optimizirati zalihe, dok IoT omogućuje praćenje pošiljki u stvarnom vremenu, čime se smanjuje rizik od gubitaka i kašnjenja.

Uz pomoć ovih tehnologija, logističke tvrtke mogu poboljšati učinkovitost i smanjiti operativne troškove. Automatizacija omogućava fleksibilniji i brži odgovor na promjene u tržišnim uvjetima, dok napredna analitika pomaže u donošenju informiranih odluka.

Zaključak

Logistički sektor suočen je s mnogim izazovima, ali istovremeno ima i velike mogućnosti za napredak kroz inovacije i automatizaciju. Ulazak Hrvatske na TEN-T koridore dodatno naglašava važnost modernizacije logističkog lanca kako bi se iskoristile nove prilike. Nedostatak kvalificirane radne snage može se nadomjestiti robotizacijom i naprednim tehnologijama, čime će se osigurati veća učinkovitost, smanjenje troškova i povećanje sigurnosti.