17. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Izložba “Povezani staklom” obogaćuje Zadar kao grad umjetničkog stakla

2 min read
Povezani-staklom-izlozba-Zadar

Muzej antičkog stakla u Zadru ugostio je veliku izložbu suvremenog mađarskog umjetničkog stakla pod nazivom “Povezani staklom,” koja je bila otvorena od 15. rujna do 15. studenog 2023. U suradnji s Društvom mađarskih umjetnika stakla, izložba je predstavila radove 48 umjetnika, istražujući raznolikost stakla kao umjetničkog medija.

Nakon završetka izložbe, Muzej antičkog stakla u Zadru obogatio je svoju zbirku s 18 novih umjetničkih djela, zahvaljujući želji umjetnika da doniraju svoje radove muzejskoj Zbirci suvremenog umjetničkog stakla. Ova donacija dodatno je obogatila muzejsku ponudu, koja već uključuje antičko, povijesno i suvremeno umjetničko staklo.

Muzej antičkog stakla, otvoren 2009. godine, postavio je strateške ciljeve koji obuhvaćaju antičko, povijesno i suvremeno staklo. Izuzetne izložbe, visoka organizacija i kvalitetni postavi rezultirali su prihvaćanjem Muzeja kao važne reference za umjetnike i donatore. Interes posjetitelja, turista i građana Zadra pokazuje veliku važnost muzeja na nacionalnoj razini.

Izložba “Povezani staklom” ne samo da je predstavila bogatstvo umjetničkih ideja i tehnika rada sa staklom, već je i donijela značajnu donaciju Muzeju antičkog stakla. Također je poslužila kao najava za 1. hrvatski bijenale umjetničkog stakla, planiran za 26. siječnja 2024., koji će se održati u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Bijenale će biti jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj, promovirajući suvremenu umjetničku produkciju stakla i dizajna te potičući stvaranje novih radova u ovom mediju.

Zahvaljujući ovim inicijativama, Zadar sve više postaje grad stakla, a organizacija bijenala pokazuje ozbiljan pristup promicanju suvremenog umjetničkog stakla u Hrvatskoj. #zadargradstakla