24. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

2 min read
hrvatske_tvrtke_na_plma_sajmu

Foto: HGK

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se održava u Amsterdamu u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki), ove godine predstavlja se čak devet hrvatskih tvrtki. U 60 nacionalnih paviljona, sajam okuplja 2.900 izlagača iz 70 zemalja, dok više od 16.000 trgovaca na malo, veletrgovaca i drugih trgovačkih profesionalaca iz preko 120 zemalja dolazi kako bi pronašli nove proizvode i partnere.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) već deveti put organizira i sufinancira zajednički nastup svojih članica na ovom prestižnom sajmu, a ove godine predstavlja devet tvrtki: Apimel, Hermes International, Naturala, Nutrifit FOOD, Orgula grupa, PIP, ZMH Horvat, Zvijezda plus i PIK Vrbovec plus. U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, osigurana je dodatna potpora koja je omogućila tvrtkama da nastupe uz oko 50 posto manje troškove.

Popularnost privatnih robnih marki

Sve veća popularnost privatnih robnih marki posljednjih godina rezultirala je njihovim značajnim tržišnim udjelom diljem svijeta. Prema istraživanju PLMA, privatne robne marke čine više od 30 posto svih prodanih proizvoda u petnaest europskih zemalja, dok u šest zemalja taj udio prelazi 50 posto. Ovi podaci ukazuju na rastući trend i važnost privatnih robnih marki na tržištu.

Važnost sajma za hrvatsku prehrambenu industriju

„Imajući u vidu sve veći značaj robnih marki na EU tržištu, držimo World of Private Label jednim od ključnih sajamskih manifestacija za izvozni plasman proizvoda hrvatske prehrambene industrije,“ izjavila je Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK. „Brojnost i profil ključnih kupaca koji su prisutni svake godine na sajmu, kao i struktura ponude hrvatske prehrambene industrije, omogućavaju brojne poslovne mogućnosti i kvalitetno predstavljanje hrvatskih proizvoda.“

Podrška Ministarstva poljoprivrede

Suradnja s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva dodatno je pomogla hrvatskim tvrtkama da smanje troškove i povećaju svoju prisutnost na sajmu. Jelena Đugum naglasila je važnost ovog programa: „Sigurna sam da će nastavak suradnje i provedbe navedenog Programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva omogućiti nastup još više hrvatskih tvrtki, rast našeg nacionalnog štanda i još kvalitetnije predstavljanje hrvatske prehrambene industrije.“

Zaključak

Sudjelovanje hrvatskih tvrtki na sajmu World of Private Label u Amsterdamu važan je korak za jačanje izvoza i promociju domaćih proizvoda. Ova manifestacija pruža idealnu platformu za predstavljanje kvalitete i raznolikosti hrvatske prehrambene industrije te otvara vrata novim poslovnim mogućnostima na europskom i svjetskom tržištu.