25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Društvo knjižničara Zadar u obilasku Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju

2 min read
posjet_knjiznicara_mcpa_zadar

Članovi Društva knjižničara Zadar posjetili su danas Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA). Posjet je započeo kratkim predstavljanjem novootvorenog kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole. Uvodno izlaganje o osnutku, misiji i aktivnostima Centra održano je u Edukativno-prezentacijskom centru sv. Nikole.

Nakon uvodnog upoznavanja s misijom i aktivnostima Centra, članovi društva obišli su konzervatorsko-restauratorske radionice za metal, organske materijale te keramiku. Djelatnice Odjela konzerviranja i restauriranja predstavile su procese i metode konzerviranja i restauriranja podvodne kulturne baštine te specifičnosti vezane za obradu građe pronađene u vodenom okruženju.

Posjet knjižnici MCPA

Slijedio je posjet knjižnici MCPA. Uz osnovne informacije o knjižnici, njenom osnutku i poslovanju, članovi Društva saznali su više o pojedinostima rada u specijalnoj knjižnici, prednostima i nedostacima rada u toj vrsti knjižnice te o aktivnostima koje knjižnica provodi i ulozi knjižničara.

Za sam kraj, članovi Društva imali su priliku razgledati Edukativno-prezentacijski centar sv. Nikole, gdje su izloženi brojni arheološki predmeti. Predsjednica Društva knjižničara Zadar, Matea Bakmaz, izjavila je:

„Rado smo se odazvali pozivu kolege knjižničara Luke Bratovića i posjetili Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru te Edukativno-prezentacijski centar sv. Nikole. Prekrasno zdanje, obnovljeno fondovima Europske unije, dodatno je obogatilo kulturnu sliku i ponudu grada Zadra. Kao knjižničare, raduje nas da javne ustanove u kulturi kao što je ovaj Centar imaju potrebe za knjižnicom te uviđaju važnost dostupnosti relevantnih informacija koje stručnjak knjižničar može donijeti.“

Zaključak

Ovaj posjet nije bio samo prilika za profesionalno usavršavanje, već i za jačanje suradnje među kulturnim ustanovama u Zadru. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju još je jednom potvrdio svoju važnu ulogu u očuvanju i promociji kulturne baštine, a Društvo knjižničara Zadar pokazalo je kako knjižničari mogu biti ključni partneri u tim naporima.