21. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje u Karlovcu

2 min read
Prijava_filmova_Dani_hrvatskog_filma_2024

Foto: DHF

Dani hrvatskog filma pozivaju sve zainteresirane autore na prijavu filmova za 33. izdanje koje će se održati od 17. do 20. listopada u karlovačkom Kinu Edison. Rok za prijavu filmova je 17. srpnja 2024., a prijave su otvorene u raznim kategorijama.

Festival Dani hrvatskog filma, jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Hrvatskoj, poziva sve filmske stvaratelje na sudjelovanje u 33. izdanju, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. godine u Karlovcu, u prostoru Kina Edison. Prijave za sudjelovanje otvorene su do 17. srpnja 2024., a filmovi se mogu prijaviti u sljedećim kategorijama: kratkometražni i srednjometražni igrani film (do 60 minuta), dokumentarni film, animirani film, eksperimentalni film i namjenski film (uključujući i glazbene spotove).

U obzir za selekciju dolaze svi filmovi hrvatskih autora i/ili većinskih producenata koji su nastali između dvaju izdanja Dana hrvatskog filma, odnosno u razdoblju od 2023. do 2024. godine, pod uvjetom da nisu bili prijavljeni na prethodno izdanje festivala. Prijave se vrše putem službenih stranica festivala, gdje je dostupan internetski sustav za prijavu.

Filmovi za selekciju moraju biti u svojoj konačnoj verziji, a selekcijski odbor sastoji se od pet članova Hrvatskog društva filmskih kritičara. Filmovi koji budu odabrani za službeni natjecateljski program imat će priliku osvojiti brojne nagrade, uključujući Grand Prix, te nagrade za režiju, scenarij, fotografiju, montažu, glazbu i oblikovanje zvuka. Također, moguće je dobiti priznanja za specijalni umjetnički doprinos u poljima scenografije, kostimografije, maske, specijalnih i vizualnih efekata te glume.

Posebne nagrade uključuju Nagradu “Jelena Rajković” Društva hrvatskih filmskih redatelja, namijenjenu redateljima do 30 godina starosti, nagradu Glasa koncila “Zlatna uljanica” te Nagradu za etiku i ljudska prava.

Dani hrvatskog filma pružaju jedinstvenu platformu za predstavljanje i promociju godišnje produkcije kratkometražnog i srednjometražnog igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma. Festival je posvećen ne samo suvremenim filmskim dostignućima nego i očuvanju nacionalne filmske baštine, te pruža retrospektivni i diskurzivni uvid u hrvatsku kinematografiju.

Sve projekcije i događanja u sklopu 33. Dana hrvatskog filma bit će besplatni za posjetitelje, čime se dodatno potiče sudjelovanje i šira javna dostupnost ovog značajnog kulturnog događaja.