17. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Hrvatski filmovi na 16. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Go Short

2 min read
hrvatski-filmovi-na-16-medunarodnom-festivalu-go-short-ilustracija

Foto: Go Short

Na 16. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Go Short, koji se od 3. do 7. travnja održava u nizozemskom Nijmegenu, hrvatska filmska scena predstavlja se s nekoliko naslova. U natjecateljskom dijelu, četiri hrvatska filma bore se za priznanje, dok će se u sklopu programa izvan konkurencije prikazati još tri filma.

Jedan od hrvatskih predstavnika je animirani film “Leptir” autorice Sunčane Brkulj, koji će imati svjetsku premijeru u konkurenciji europskog filma. Film, realiziran u produkciji Jadranske animacije (Adriatic Animation), donosi priču o zajednici stvorenja koja živi u vrtu te se suočava s izazovima kada se voda iz fontane prestane cijediti. Producent filma je Draško Ivezić, dok je koproducentica Lana Tankosa Nikolić (Late Love Production, Danska).

Osim toga, u sklopu istog programa, bit će prikazan eksperimentalni film “Pravilo broj 5: pomno pratite svoga čovjeka” autora Mire Manojlovića i producenta Vedrana Šuvara (Udruga šuma). Film je premijerno prikazan na 26. Međunarodnom filmskom festivalu u Guanajuatu, a na prošlogodišnjem 25 FPS-u osvojio je Nagradu Green DCP za najbolji hrvatski film.

U konkurenciji za najbolji europski film je i eksperimentalno-dokumentarni film “Valerija” redateljice Sare Jurinčić, produciran u suradnji Restarta i Studija Nomad. Film je premijerno prikazan na Sheffield DocFestu te je osvojio brojne nagrade diljem svijeta.

U programu posvećenom mladim autorima, međunarodnu premijeru imat će studentski film “Zadnji dan proljeća” redatelja Jana Krevatina (ADU), s producentima Jucom Bonacom i Josipom Gregovom. Film je dosad prikazan na Zagreb Film Festivalu.

Uz to, u sekciji posvećenoj filmovima koji su već prikazani na drugim svjetskim festivalima, bit će prikazan i film “Obiteljski portret” redateljice Lee Vidaković, koji je osvojio brojne nagrade nakon premijere na Animafestu prošle godine.

U tematskom programu Late Night: Weird Animation bit će prikazan film “Aleph” autora Slobodana Tomića, koji je već bio prikazan na nekoliko međunarodnih festivala.

Go Short je središnji festival kratkometražnog filma u Nizozemskoj, a uz projekcije filmova nudi i bogat popratni program s predavanjima, radionicama i druženjima. Više detalja o festivalu potražite na službenoj stranici.