24. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Hrvatski Filmski Profesionalci Sudjeluju u Programu Talents Sarajevo 2024.

3 min read
Talents Sarajevo

Foto: Obala Art Centar

Šestero hrvatskih filmskih profesionalaca sudjelovat će u prestižnom programu Talents Sarajevo tijekom Sarajevo Film Festivala od 16. do 23. kolovoza. Program pod nazivom ART/FICIAL okuplja redatelje, producente, glumce, scenariste i druge stručnjake iz jugoistočne Europe i južnog Kavkaza.

Sarajevo Film Festival 2024. predstavlja selekciju redatelja, producenata, glumaca, scenarista, direktora fotografije, montažera i filmskih kritičara iz jugoistočne Europe i južnog Kavkaza, koji će sudjelovati u 18. izdanju programa Talents Sarajevo, pod nazivom ART/FICIAL. Među njima je i šestero hrvatskih filmskih profesionalaca. Program se odvija za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, od 16. do 23. kolovoza.

Od ukupno 540 prijava iz 16 od 20 država obuhvaćenih programom, izabrano je 60 sudionika. ART/FICIAL, kao integralni dio 30. Sarajevo Film Festivala, donosi niz masterclassova, predavanja, seminara, diskusija, radionica i filmskih projekcija. Program se sastoji od osam modula, koje vode međunarodno priznati eksperti iz filmske industrije: Directors Summit, Producers Summit, Acting Studio, Camera Studio, Editing Studio, Pack & Pitch, Script Station i Talent Press.

Talents Sarajevo
Foto: Obala Art Centar

Među sudionicima su i šestero filmaša iz Hrvatske: Sara Grgurić (Directors Summit), Nika Ivančić i Dominik Čičak (Acting Studio), Josip Gregov (Producers Summit), Jozo Schmuch (Pack & Pitch) i Lucija Furač (Talent Press).

Popis svih sudionika programa dostupan je na službenoj stranici Sarajevo Film Festivala.

Talents Sarajevo najstarija je inicijativa posvećena obrazovanju i razvijanju vještina unutar programa CineLink Industry Days, a istovremeno je i dijelom međunarodne porodice Berlinale Talents. Osnovana je 2006. godine u suradnji Sarajevo Film Festivala s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu. Pored sesija i mogućnosti umrežavanja, platforma Talents Sarajevo svoje sudionike upoznaje s radom etabliranih filmskih profesionalaca, razmatra trenutne trendove i izazove u industriji te olakšava povezivanje u međunarodnoj filmskoj zajednici.

Sudionici će imati priliku sudjelovati u radionicama i predavanjima koja pokrivaju različite aspekte filmske produkcije i umjetnosti. Masterclassovi će biti vođeni od strane istaknutih stručnjaka koji će dijeliti svoja iskustva i savjete, pružajući vrijedne uvide u stvaranje i distribuciju filmova.

Talents Sarajevo
Foto: Obala Art Centar

Osim edukativnog dijela, program nudi i priliku za umrežavanje s kolegama iz regije, što je od velike važnosti za buduće projekte i suradnje. Sudionici će imati priliku predstaviti svoje projekte i ideje, dobiti povratne informacije i savjete od stručnjaka te uspostaviti kontakte koji mogu biti ključni za njihovu buduću karijeru.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival, koji se održava od 16. do 23. kolovoza, bit će poseban zbog svoje 30. godišnjice. Festival je tijekom godina postao jedan od najvažnijih filmskih događaja u regiji, privlačeći velik broj posjetitelja i filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta.

Talents Sarajevo igra ključnu ulogu u održavanju visokog standarda festivala, pružajući mladim i talentiranim filmskim profesionalcima priliku da se usavrše i umreže. Hrvatski sudionici programa svakako će iskoristiti ovu priliku za unapređenje svojih vještina i proširenje profesionalne mreže, što će doprinijeti daljnjem razvoju filmske industrije u Hrvatskoj.

Ovaj program je od iznimne važnosti za sve sudionike jer im omogućuje ne samo usvajanje novih znanja i vještina, već i razmjenu ideja te inspiraciju za buduće projekte. Sudjelovanje u Talents Sarajevo predstavlja važan korak u karijeri svakog filmskog profesionalca, otvarajući vrata ka međunarodnoj filmskoj sceni.

Sarajevo Film Festival i program Talents Sarajevo i dalje ostaju ključne platforme za promociju filmske umjetnosti i edukaciju mladih talenata iz jugoistočne Europe i južnog Kavkaza, potičući ih na kreativnost i inovativnost u njihovom radu.