20. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Zadarska županija isplatila dodatnih 350 tisuća kuna potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju

2 min read

Nakon što je u srpnju ove godine odobreno milijun kuna za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zadarska županija nakon rebalansa proračuna osigurala je dodatnih 356 tisuća kuna koje će biti isplaćene tražiteljima potpora.

Zadarska županija svake godine dodjeljuje potpore iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja te je 2022. godine osigurala više od milijun kuna za potpore potpora OPG-ima, obrtima, trgovačkim društvima i zadrugama za poljoprivredu i ruralni razvoj. Putem ovog javnog poziva bilo je moguće financirati više različitih aktivnosti – od kupnje opreme, strojeva i alata, plastenika i staklenika, novih trajnih nasada, povećanja stočnog fonda i navodnjavanja pa do opremanja kušaonica, ulaganja u marketinške aktivnosti i ekološkog certificiranja proizvoda.

Nakon isplate raspoloživih sredstava u iznosu od 1.030.000,00 kuna, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije nastojao je osigurati dodatna sredstva kako bi se omogućila isplata preostalim tražiteljima potpora koji su ostvarili bodovni prag od 11 bodova. Izmjenama i dopunama proračuna za 2022. godinu usvojen je povećan iznos za Potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju te su se isplatile dodatne potpore u iznosu od 356.036,70 kn.

Nastavak je to ulaganja u razvoj poljoprivredne proizvodnje koja je na području naše županije doživjela značajan iskorak u proteklih nekoliko godina.

„Naši su proizvođači napravili uistinu impresivan pomak u kvaliteti i marketinškoj prepoznatljivosti te nam je sada zajednički cilj brendirati Zadarsku županiju kao eno-gastro destinaciju za što svakako imamo preduvjete. Potencijal naše poljoprivredne proizvodnje je iznimno velik, a potporama za ruralni razvoj i dalje nastojimo pomoći u podizanju kvalitete postojećih i otvaranju novih seoskih gospodarstava te potaknuti dodatan iskorak u promidžbi naših proizvoda”, poručio je župan Božidar Longin.

Potporama za ruralni razvoj Zadarska županija nastoji pomoći u podizanju kvalitete postojećih i otvaranju novih seoskih gospodarstava, a tijekom 2022. godine u tu svrhu ukupno je isplaćeno 1.386.036,70 kn.

 „Zadarska županija na vrijeme je prepoznala poljoprivredu kao važan sektor te svake godine kroz potpore potičemo njezin daljnji razvoj. U proteklom razdoblju uložili smo značajna sredstva kako bi pomogli razvoj naše poljoprivrede, od redovnih godišnjih potpora proizvođačima pa do izgradnje više sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina”, istaknuo je resorni pročelnik Daniel Segarić dodajući kako je na javni poziv ukupno stiglo 177 zahtjeva, od čega 133 za mjere 1, 2, 3 i 8 (kupnja opreme i strojeva, biljna i stočarska proizvodnja, gradnja i adaptacija objekata za prodaju i preradu proizvoda), dok su za mjere 6 i 7 (sudjelovanje na sajmovima, certificiranje i marketinška priprema proizvoda) pristigla 44 zahtjeva.

IZVOR: Zadarska županija