23. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Velika potražnja za radnom snagom, ali nedostatak ulaganja u edukaciju

2 min read
konferencija-edukarijera-obrazovanje-zanimanja-buducnosti

Foto: HGK

Istraživanje provedeno od strane Odjela za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore otkriva da 38 posto poslodavaca u Hrvatskoj nema predviđen budžet za edukaciju svojih zaposlenika, dok samo 25 posto raspolaže godišnjim budžetom većim od 5.000 eura za tu svrhu. Ti rezultati, predstavljeni na II. Konferenciji EDUkarijera – Obrazovanjem do zanimanja budućnosti, ukazuju na izazove s kojima se suočava tržište rada.

Situacija je posebno izazovna s obzirom na to da čak 80 posto poslodavaca trenutno ima potrebu za dodatnom radnom snagom, a 43 posto njih ili već zapošljava ili planira zaposliti stranu radnu snagu. Također, porastao je broj poslodavaca koji teško pronalaze djelatnike svih razina obrazovanja u usporedbi s prošlom godinom.

Među deset najtraženijih zanimanja prema mišljenju poslodavaca, čak osam odnosi se na djelatnike nižeg obrazovanja, što pokazuje širok spektar potreba na tržištu rada. S druge strane, trend promjene posla posebno je izražen kod najmlađih, gdje 19 posto mijenja posao svakih godinu i tri mjeseca. Uz to, čak 21 posto radno sposobnog stanovništva koje već ima posao traži novu zaposlenost, što ukazuje na problem nezadovoljstva primanjima u odnosu na obavljeni posao.

Ovi podaci ukazuju na teškoće u pronalasku i zadržavanju kvalitetnih zaposlenika te naglašavaju važnost kontinuiranog praćenja zadovoljstva zaposlenika kako bi se poboljšala produktivnost i smanjio fluktuacija radne snage.

Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK i prorektor Sveučilišta Sjever, naglasio je potrebu za stranom radnom snagom u budućnosti, posebno zbog problema negativnog prirodnog prirasta. Istaknuo je važnost edukacije stranih radnika radi brže integracije u radni proces i društvo te potrebu za podrškom gospodarstvenicima u realizaciji poslovnih planova, posebno u tercijarnom sektoru.