20. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Upozorenje: Policijska uprava zadarska savjetuje oprez zbog porasta internetskih prijevara

2 min read
policijska uprava zadarska

Foto: MUP

U posljednje vrijeme, Policijska uprava zadarska bilježi češće slučajeve internetskih prijevara u kojima počinitelji koriste lažne web stranice prodavača ili posrednika u uslugama dostave. Ove prijevare ne biraju žrtve – mogu biti i trgovci i potrošači.

Da biste lakše prepoznali ovakve prijevare, važno je obratiti pozornost na nekoliko ključnih indikatora:

  • Prima se poveznica koja navodno vodi na web stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom, s zahtjevom za registraciju i unosom osobnih podataka.
  • Web stranica ima lažan ili kopiran izgled trgovačkih društava, često s gramatičkim i pravopisnim pogreškama, često u kombinaciji s stranim jezicima.
  • Zahtjev za unosom podataka s debitne/kreditne kartice, uključujući broj kartice i sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj s poleđine kartice.
  • Zahtjev za pristupom internet bankarstvu, uključujući unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena.
  • Poruke/ponude za kupovinu putem web stranica oglasno-prodajnih portala koje se primaju na mobilni telefon, često s pozivnim brojevima drugih zemalja ili hrvatskih mreža.

Da biste zaštitili sebe od internetskih prijevara i sigurno koristili društvene mreže te obavljali kupnju ili prodaju:

  • Ne dajte niti jedan od gore navedenih podataka, osobito ako prodajete nešto.
  • Možete koristiti i poslati ime, prezime i broj bankovnog računa (IBAN broj) potencijalnom kupcu.
  • Više informacija o internetskim prijevarama i zaštiti možete pronaći na službenim stranicama policije.

Policijska uprava zadarska također upozorava građane da budu oprezni s investicijskim prijevarama. Prije nego se upuste u bilo kakvo trgovanje ili ulaganje, važno je temeljito se informirati o svim rizicima te koristiti provjerene i registrirane investicijske društva. Potrebno je izbjegavati tvrtke s sjedištima u egzotičnim zemljama jer postoji visoki rizik od prevare.

Budite sumnjičavi i dobro se informirajte. U slučaju sumnje ili ako postanete žrtva prijevare, odmah prijavite slučaj policiji.