20. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Ministar Božinović predstavio ključne strateške dokumente za upravljanje rizicima od katastrofa

1 min read
ministar-bozinovic-predstavlja-procjenu-rizika-katastrofa-vlada-rh

Foto: Vlada RH

Na 294. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u srijedu, 20. ožujka, potpredsjednik Vlade i ministar dr.sc. Davor Božinović predstavio je Prijedlog odluke o potvrđivanju identificiranih kritičnih infrastruktura i Prijedlog procjene rizika od katastrofa za Republiku Hrvatsku.

Prijedlog odluke o potvrđivanju identificiranih kritičnih infrastruktura

Ministar Božinović istaknuo je da su učestale pojave katastrofa diljem svijeta, potaknute klimatskim promjenama i ljudskim djelovanjem, postale ozbiljna prijetnja sigurnosti građana i gospodarskoj stabilnosti. Stoga je obveza svake zemlje članice Europske unije identificirati i zaštititi svoje vitalne mreže i sustave kako bi osigurala kontinuitet isporuke ključnih usluga. Hrvatska je kroz prvi korak već odredila 11 sektora iz kojih se identificiraju nacionalne kritične infrastrukture, a sada je pred Vlada Republike Hrvatske odluka o potvrđivanju identificirane kritične infrastrukture navedene u popisu.

Prijedlog procjene rizika od katastrofa za Republiku Hrvatsku

Ministar Božinović iznio je važnost treće Procjene rizika od katastrofa za RH, koja se temelji na novoj metodologiji te uključuje podatke o ranjivosti i izloženosti ljudi i imovine te analizu utjecaja klimatskih promjena na rizike. Ova procjena, koja kategorizira rizike u neprihvatljive, tolerirane i prihvatljive, ključna je za definiranje prioriteta ulaganja u prevenciju, pripravnost te odgovor na katastrofe.

Navedeni dokumenti su temeljni preduvjeti za izradu i ažuriranje strateških dokumenata u sustavu upravljanja rizicima od katastrofa, s ciljem zaštite ljudskih života i materijalnih dobara te postizanja ekonomske stabilnosti i održivog razvoja.