20. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Udruženje HGK očekuje brži razvoj projekata obnovljivih izvora energije

2 min read

Foto: Pixabay

-Udruženje obnovljivih izvora energije HGK poziva na ubrzavanje zakonskih procedura za izdavanje energetskih odobrenja-

Dva ključna podzakonska akta koja nedostaju za kreiranje pravnog okvira za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bila su tema okruglog stola održanog u utorak na inicijativu Udruženja obnovljivih izvora energije HGK. Riječ je o Uredbi o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija i Uredbi kojom će se definirati uvjeti javnih natječaja za ishođenje energetskog odobrenja, ključnog dokumenta bez kojeg, prema novom Zakonu o tržištu električne energije, nije moguće razvijati projekte obnovljivih izvora energije. Uredba koja definira energetska odobrenja, koja je trebala biti donesena još u siječnju prošle godine, bit će na javnom savjetovanju u veljači, najavili su iz ministarstva. Osim toga, najavljeno je i rješavanje svih zahtjeva za energetsko odobrenje po prijelaznim odredbama Zakona u naredna dva mjeseca. Treba naglasiti da je u više od godinu dana riješeno tek 30 posto ukupno zaprimljenih zahtjeva.

„Pozdravljamo najavu donošenja ovih podzakonskih akata, no treba naglasiti da je to samo početak za uspostavu cjelokupnog regulatornog okvira za razvoj projekata obnovljivih izvora energije. Još uvijek nedostaje niz zakonskih i podzakonskih akata koji su trebali biti doneseni u prošloj godini. Upravo kako bi se donijeli potrebni propisi te potaknulo rješavanje već dugo zatomljene problematike razvoja projekata obnovljivih izvora energije, HGK planira nastaviti s organiziranjem tematskih okruglih stolova koje će na jednom mjestu okupiti ključne dionike ovog tržišta te tako pridonijeti stvaranju sigurnog regulatornog okvira za investicije,“ rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

„Energetska politika u području obnovljivih izvora energije treba biti usmjerena prema dugoročnoj dobrobiti građana, a to znači što brza izgradnja što kvalitetnijih proizvodnih postrojenja koja će se isporučivati po prihvatljivim cijenama hrvatskim građanima i gospodarstvu,“ rekao je predsjednik Udruženja obnovljivih izvora energije HGK Ivo Čović.