14. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Rastao izvoz vina viših cjenovnih kategorija, pad uvoza

2 min read

Rastao izvoz vina viših cjenovnih kategorija, pad uvoza

  • U prvih 10. mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, rastao je za gotovo 8 posto

U sklopu manifestacije Graševina Croatica En Primeur 2023, koju organizira udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica, a čiji je pokrovitelj Hrvatska gospodarska komora, ljubitelji vina u hotelu Esplanade Zagreb danas od 12 do 19 sati imaju priliku kušati mlada vina berbe 2022. godine.

„Iza nas je gospodarski iznimno teška godina koju je i u sektoru vinarstva obilježilo povećanje cijena inputa, od repromaterijala do radne snage, problemi zbog zastoja u lancima dobave i smanjenje uroda u prosjeku oko 10 do 15 posto zbog suše. Međutim, unatoč tim problemima, možemo s pravom reći da je iza nas jedna uspješna vinarska godina. Imali smo visoku kvaliteta grožđa, dobar plasman vina kroz uspješnu turističku sezonu“, kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, na otvaranju jednog od najvažnijih godišnjih događanja hrvatske vinske industrije.

Udruženje vinarstva HGK prepoznalo je i podržalo En Primeur kao važnu manifestaciju slavonskih vinara koji se ove godine samostalno predstavljaju zagrebačkoj publici. 

„Naša udruga nastavlja s tradicijom predstavljanja mladih vina, danas će se prezentirati 30 vinara. Prošla godina je bila vrlo zahtjevna zbog suše, u jednom trenutku bio je upitan urod jer su bobice grožđa bile pred dehidracijom, ali je kiša u zadnji čas spasila plod tako da smo na kraju imali dobro berbu koja je omogućila izradu vrhunskih vina i danas ih ovdje imamo priliku kušati“, kazao je Josip Pavić, predsjednik Udruženja vinarstva HGK i predsjednik Udruge Graševina Croatica.