15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Shakespeareov “San Ivanjske Noći” na Dugom Otoku: Predstava koja spaja tradiciju i umjetnost

2 min read
Glumci Dragon teatra tijekom izvedbe "Sna Ivanjske noći" na Salima

Foto: Mira Lordanić

Kazališni entuzijazam na Dugom Otoku doseže novi vrhunac ovog ljeta s izvedbom Shakespearea na saljskom načinu. Dragon teatar, već jedanaest godina aktivan na Salima, priprema premijeru “Sna Ivanjske noći” u režiji Maje Šimić.

Dragon teatar, koji već jedanaest godina vodi kazališne radionice i izvodi predstave za djecu u Salima, ovog puta donosi nešto posebno. U srijedu, 12. lipnja 2024. u 21:15 sati, Saljsko polje na mikrolokaciji Lokvanj bit će domaćin premijerne izvedbe “Sna Ivanjske noći” Williama Shakespearea, adaptiranog na saljski dijalekt. Ovo je još jedan u nizu uspjeha redateljice Maje Šimić, koja već deset godina radi s entuzijastičnim amaterima iz Dugog otoka, unoseći svježinu i dubinu u kazališni život otoka.

Predstava okuplja glumce iz Sali, Zaglava i Žmana, uz podršku dvojice glumaca iz Zadra, te predstavlja pravu kazališnu poslasticu za sve ljubitelje dramske umjetnosti. Glumačka ekipa uključuje Damira Ramova, Filipa Šešelju, Ivana Špralju, Zdenka Dominisa, Matiju Ramova, Sanija Burina, Ivonu Petešić Frku, Antu Mihića, Marija Živkovića i Božidara Bačića. Dramatizaciju, režiju i produkciju potpisuje Maja Šimić, dok su za izradu maski, šešira i kostima zaslužni Iskra Jovanović Glavaš, Vesna Savković i Zvonko Majdiš. Fotografiju potpisuje Mira Lordanić, a grafiku Lorena Buturić.

Maja Šimić svojim radom s amaterima iz Dugog otoka pokazuje kako kazalište može oživjeti i najdublje slojeve ljudske psihe. Kroz godine je razvijala i produbljivala estetiku teatra, unatoč izazovima poput bure, juga i hladnoće. Njezina strast prema kazalištu inspirira i podiže zajednicu, pokazujući kako umjetnost može oplemeniti svakodnevni život.

Ova izvedba “Sna Ivanjske noći” posebna je ne samo zbog jezika na kojem se igra, već i zbog autentičnog otočkog duha koji prenosi. Ljepota saljskog, zaglavskog i žmanskog govora unosi dodatnu čaroliju u Shakespearov tekst, čineći ga bliskim lokalnoj publici.

Nakon predstave, posjetitelji će moći uživati u after partyju u Tutta Forza night clubu uz DJ Borisa, čime će se zaokružiti ovaj poseban kulturni događaj. Pokrovitelji predstave su Zadarska Županija, Općina Sali, Turistička zajednica Općine Sali i OŠ Petar Lorini, dok su sponzori Tutta Forza Night club i Konoba Trapula.

Ova premijera zasigurno će biti jedno od kulturnih događanja ljeta na Dugom otoku, spajajući tradiciju, zajedništvo i ljubav prema kazalištu.

Glumci Dragon teatra tijekom izvedbe "Sna Ivanjske noći" na Salima
Foto: Mira Lordanić