13. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Savjeti MUP -a i HAK -a za sigurnu vožnju motociklista: Ključne smjernice za bezbrižnu vožnju

1 min read
slika_motociklist_savjeti

U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP) i Hrvatskim autoklubom (HAK), donosimo najnovije savjete namijenjene motociklistima kako bi osigurali sigurnu vožnju na cestama.

Prvo i najvažnije pravilo je uvijek nositi zaštitnu opremu, uključujući kacigu, jaknu, hlače, štitnike, čizme i rukavice. Također, bitno je redovito provjeravati stanje i pravilno zategnuti vizir kacige te nositi svjetliju odjeću s reflektirajućim detaljima radi bolje vidljivosti.

Važno je također redovito provjeravati tlak u gumama i voziti s upaljenim dnevnim svjetlima kako bi se povećala vidljivost drugim sudionicima u prometu. Neprihvatljivo je upravljati vozilom pod utjecajem alkohola ili droga te prekoračivati dopuštena ograničenja brzine.

Također, motociklisti se potiču da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti te da izbjegavaju vožnju na dijelovima ceste gdje ima pijeska, ulja ili drugih opasnosti. Prilikom vožnje u skupini, važno je voziti u slijedu jedan iza drugoga te izbjegavati pretjecanje na zabranjenim ili rizičnim mjestima.

Dodatno, preporučuje se vožnja sredinom prometnog traka radi bolje vidljivosti i izbjegavanje slaloma između vozila. Kontrola ponašanja i vožnja s dovoljnom udaljenosti od vozila ispred također su ključni faktori za sigurnu vožnju.

Sve ove smjernice pružaju osnovu za odgovornu i sigurnu vožnju motociklista, što je od izuzetne važnosti za sve sudionike u prometu. Stoga, slijedite ove savjete i poduzmite sve što je u vašoj moći kako biste osigurali sigurnost sebi, svojim suputnicima i drugim sudionicima u prometu.

Image by Dawid Cedler from Pixabay