18. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Rukomet: Španjolska silno razočarala Hrvatsku uoči susreta EHF EURO Cupa

3 min read

Nakon 12 i pol sati puta, hrvatska muška seniorska reprezentacija stigla je u Španjolsku. Zapravo, u neko zabačeno španjolsko selo, 15-tak kilometara udaljeno od grada Ourensea, a sat i pol od Pontevedre gdje Hrvatsku u nedjelju 27. lipnja, očekuje susret 3. kola EHF EURO Cupa, odnosno u ponedjeljak, 28. lipnja prijateljski susret s Egiptom. Treba znati da je reprezentacija nakon leta od Zagreba do Zuricha, odnosno Porta kao najbliže zračne luke, još prevalila 220 kilometara do Hotela Laias Caldaria. Drugim riječima, igrači su na nogama proveli cijeli dan. Jako su umorni i samo sanjaju krevet. Zato su, umjesto novog maltretiranja autobusom od tri sata i odlaska na trening u dvoranu u kojoj će se igrati utakmica, nakon večere oko 21.00 sat, s prof. Miljenkom Rakom imali samo kraću šetnju i razgibavanje. 

Malo je reći da su stručno vodstvo i igrači šokirani odabirom smještaja domaćina. Podsjećamo, Hrvatska je Španjolsku početkom siječnja ugostila u Poreču (sletjeli su charterom u Pulu) i smjestila ih u Hotel Diamant. I ni u snu nije mogla sanjati da će joj se na to gostoprimstvo, ovako uzvratiti. Znamo da će mnogi od vas reći da bi o tome trebalo izvijestiti Europsku rukometnu federaciju (EHF). Međutim, sumnjamo da bi to nešto promijenilo. “Da je bilo pameti“ u vrhu rukometne organizacije, ovaj susret se ne bi ni igrao jer on ni o čemu ne odlučuje. Samo je donio troškove federacijama.

Ali što je tu je. Iz ove kože se ne može. Ostaje samo da naša mladost odgovori na pravi način na terenu. Izbornik Hrvoje Horvat ima na raspolaganju 17 igrača. Veći dio njih će debitirati i prvi put će ponijeti seniorsku majicu. Nekoliko je onih koji su do sada već bili pozivani, ali još nisu zaigrali. Od iskusnijih, tu su jedino Luka Šebetić koji će biti kapetan, Valentino Ravnić i Vlado Matanović. Kada pogledamo popis onih koji su u siječnju u Poreču pobijedili europske prvake 31:28, treba reći, tu su Luka Šebetić koji je bio  strijelac 4 pogotka i Halil Jaganjac čija je jedna bomba odsjela na pravo mjesto.

Španjolska pak, s druge strane dočekuje Hrvatsku u jeku svojih priprema za Olimpijske igre u Tokiju. Već nekoliko dana su u Pontevedri gdje rade na tjelesnoj spremi. Njihov izbornik Jordi Ribera nema problema s ozljedama i pozvao je 20 igrača na te pripreme. Tu su redom svima znana imena od vratara Gonzala Pereza de Vargasa i Rodriga Corralesa, preko Raula Entrreriosa, Dani Sarmienta, Jorgea Maquede, Alexa Dujshebaeva, Ferana Solea, pa do dobrog starog Julena Aguinagalde. Od novih imena, tu su treći vratar Sergey Hernandez (SL Benfica), povratnik u ekipu lijevi vanjski Antonio Garcia (Fraikin Granollers), te lijevo krilo Miguel Sanshez-Migallon (Logrono).

Susret protiv Hrvatske prva je provjera u nizu Španjolaca koji u Tokio idu s velikim ambicijama. Europski prvak želi konačno napraviti pravi veliki rezultat.  Ta reprezentacija  naime, s Olimpijskih igara do sada ima samo tri bronce osvojene u Atlanti, Sydneyu i Pekingu kad su pobijedili Hrvatsku 35:29. Kažemo samo tri bronce, jer gotovo svi znamo kakve velike igrače su imali u posljednjih 30-tak godina .

Nakon susreta s Hrvatskom koji nema neki poseban rezultatski značaj i neće promijeniti ništa u poretku EHF EURO Cupa (Hrvatska je osigurala drugo mjesto, Španjolska je treća, a pobjednik Mađarska), Španjolci će odigrati još tri prijateljska susreta . Najprije će u  Ourenseu 29. lipnja dočekati Egipat. Zatim će 8. i 10. srpnja u Caminhi i Vigu igrati protiv  Portugala. Nakon toga, idu prema Tokiju.

Izvor : HRS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × one =