23. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Porast internetskih prijevara u Hrvatskoj za 30 posto: Policija iznosi alarmantne brojke

2 min read
internetske-prijevare-hrvatska

Image by Free stock photos from www.rupixen.com from Pixabay

Edukacija, mjere opreza, pohrana podataka, provjere, te uvođenje digitalne higijene ključni su u zaštiti od internetskih prijevara, čiji se broj u Hrvatskoj povećao za 30 posto u 2023. godini u odnosu na prethodnu godinu.

Samo u Osječko-baranjskoj županiji, prema policijskim podatcima, zabilježeno je 143 računalne prijevare prošle godine, što je 34 kaznena djela više nego u 2022., s ukupnom materijalnom štetom od preko 766 tisuća eura.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost ističu kako su investicijske prijevare, posebice u kriptovalute, postale najbrže rastući oblik internetskih prijevara. Prevaranti koriste urbani mit o lakoj zaradi, privlačeći osobe bez dovoljno informatičkog znanja i starije osobe.

Investicijske prijevare često su povezane s organiziranim skupinama. Nedavno otkrivena organizacija djelovala je na području cijelog Balkana, dodjeljujući počiniteljima određene regije za djelovanje.

Prevaranti su vješti u manipulaciji žrtvama, obećavajući brzu i veliku zaradu te nudeći različite bonuse kako bi ih potaknuli na dodatna ulaganja. Čak su neki ulagali i sredstva tvrtki ili obrta zbog obećanja o lakoj zaradi.

Policija upozorava na taktike prevaranata, koji se predstavljaju kao djelatnici policije ili pravnih tvrtki te obećavaju povrat izgubljenih sredstava za naknadu. Učestala je i ponovna prevara već oštećenih žrtava.

Kriptotržište predstavlja dodatni izazov jer nije transparentno ni zakonski uređeno, otežavajući praćenje novčanih tokova i identifikaciju počinitelja.

Kako bi se smanjila mogućnost prijevara, preporučuje se edukacija, provjera informacija i oprezno dijeljenje financijskih i osobnih podataka. Digitalna higijena i oprez pri odgovaranju na nepoznate brojeve i e-mail poruke također su ključni.

Iz policije ističu važnost backupa podataka i redovite provjere klijenata kako bi se izbjegle prijevare i financijska šteta. Međunarodna suradnja od velike je važnosti u pronalasku i sankcioniranju počinitelja internetskih prijevara.