14. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Europska unija upozorena na rastuće opasnosti klimatskih promjena: Agencija EU-a iznosi alarmantne podatke

1 min read
europska-unija-klimatske-promjene

Image by Enrique from Pixabay

Europska unija je suočena s sve većim izazovima uzrocima klimatskih promjena, upozorava Europska agencija za okoliš (EEA) u svom najnovijem izvješću. Direktorica EEA-e, Leena Ylä-Mononen, ističe da rastuće opasnosti od ekstremnih vremenskih uvjeta nadmašuju trenutnu društvenu pripremljenost. Izvješće agencije pokazuje da su mnoga područja, uključujući infrastrukturu, financije, zdravlje i okoliš, u opasnosti od posljedica klimatskih promjena, a neka su u većoj mjeri pogođena nego što se prije smatralo.

Analiza klimatskih rizika EEA-e ističe da su suše i ekstremne vrućine sve veća prijetnja proizvodnji usjeva u južnoj Europi te da se također proširuju na zemlje srednje Europe. Povećanje temperature predstavlja opasnost za prijenos energije kroz dalekovode, dok su suše izazov za proizvodnju energije u nuklearnim elektranama. Poplave mogu imati negativan utjecaj na energetske sustave, posebno u južnoj Europi.

Ekstremne vrućine dovode do povećanog rizika od preuranjene smrti, pogotovo na jugu EU-a, gdje je stanovništvo izloženo toplinskom stresu. Zbog visokih temperatura, postoji i opasnost od prenošenja tropskih bolesti putem komaraca.

Ovo upozorenje dolazi uoči objave strategije Europske komisije za jačanje prilagodbe EU-a klimatskim promjenama, zakazane za utorak.