15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Osijek domaćin drugog Panonskog festivala knjige

2 min read
Panonski festival knjige - Osijek 2024

Foto: HGK

Drugi Panonski festival knjige otvoren je u Osijeku, a trajat će do 26. svibnja u dvorani Gradski vrt. Na gotovo 2.000 m2 izložbenog prostora, 55 nakladnika predstavlja nova izdanja domaćih i stranih autora. Osim promocija knjiga, Festival nudi i bogat program radionica namijenjenih djeci i mladima.

Uvod

Osijek je domaćin drugog Panonskog festivala knjige, manifestacije koja okuplja 55 nakladnika i nudi raznovrstan program s gotovo 60 aktivnosti. Ovogodišnje izdanje festivala obilježava i 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, jedne od najvažnijih figura hrvatske književnosti.

Detalji festivala

Festival se održava u osječkoj dvorani Gradski vrt, pružajući ljubiteljima knjige priliku da se upoznaju s najnovijim izdanjima domaćih i stranih autora. Na 2.000 m2 izložbenog prostora, 55 nakladnika predstavit će široku lepezu knjiga, od beletristike do stručne literature. Organizatori su pripremili gotovo 60 programa, od kojih je 28 namijenjeno odraslima, a 30 djeci i mladima.

Posebna obilježja i program

Ovogodišnji Panonski festival knjige posebno je posvećen Ivani Brlić-Mažuranić, čime se želi odati počast njezinom neizbrisivom doprinosu domaćoj i svjetskoj književnosti. Njezina djela, prevedena na mnoge svjetske jezike, i dalje inspiriraju nove generacije čitatelja.

Organizatori i partneri

Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, uz podršku Ministarstva kulture i medija, Županije Osječko-baranjske te Grada Osijeka. Partneri Festivala su Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek.

Izjave i značaj

Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, istaknuo je značaj Panonskog festivala knjige za Slavoniju i Osijek. “Osijek se pokazao kao idealan domaćin za ovakvu manifestaciju. Festival dokazuje da je Osijek centar knjige i književnosti, ostvarujući kulturni značaj za širu regiju,” rekao je Kozina. Zahvalio je Hrvatskoj gospodarskoj komori na podršci, naglasivši da ovakve manifestacije stvaraju dodatnu vrijednost u kulturno-obrazovnom i poslovnom okruženju.

Zaključak

Drugi Panonski festival knjige u Osijeku predstavlja važan kulturni događaj za regiju, obogaćujući kulturnu ponudu i pružajući priliku za promicanje književnosti među svim generacijama. S bogatim programom i velikim brojem sudionika, Festival će zasigurno privući mnoge posjetitelje i ljubitelje knjige.