13. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Najveći rival Zadra pred krahom?

3 min read

Svi znamo priču o rivalstvu ekipe Zadra i Cibone. Ona datira tamo još u davnu prošlost kada su i jedni i drugi igrali vrhunsku momčadsku košarku. Zadar je kroz povijest uz svoje navijače o sebi stvorio sliku moćne ekipe koja je na krilima Tornada osvajala šest Prvenstava Jugoslavije, jedan Jugoslavenski kup, jednu ABA Ligu, tri Prvenstva Hrvatske, rekorderi su po pitanju Kupa našeg velikana Kreše Ćosića čiji je trofej Zadar podizao čak osam puta. Cibona je kao naš najtrofejniji klub postizala ogromne uspjehe kako kroz Hrvatsku tako i kroz regionalnu ligu, ali najzapaženije ostalo je osvajanje starog kontinenta dva puta te 19 Hrvatskih Prvenstava.

Situacija u našoj domaćoj košarci jako je loša, danas se Split, Cibona i Zadar bore za goli život u AdmiralBet ABA Ligi, a u Hrvatskom Prvenstvu odlaskom prvotne Cedevite sada ove tri ekipe vode glavnu riječ što dovoljno govori o kvaliteti ekipa. Danas ćemo Split ostaviti sa strane baš kao i Zadar i reći ćemo nekoliko crtica o Ciboni. Čime je klub trenera Vladimira Jovanovića zaslužio da se naša ploča okrene na njihovu stranu? Većina košarkaških sladokusaca zna, a to je loša situacija u klubu te sve glasnije nagađanje o krahu i stečaju. Klub je rezultatski na početku sezone izgledao vrlo dobro u regionalnoj ligi upisivao je pobjede i izgledao je dobro na parketu, ali ona pozadinska priča izgledala je sve lošije iz dana u dan. Bivši sportski direktor kluba, Aleksandar Petrvić, koji je u svoje vrijeme u Cibonu konstantno ubrizgavao financijske injekcije danas vodi sporove kojima želi povratiti pozajmice klubu, a ekskluzivno je tijekom jučerašnjeg dana putem Twittera, preko kojega se često oglašava, iznio i činjenicu da je dug kluba puno veći od prvotnih 30 milijuna kuna o kojima je on nagađao.

Revizija klupskog poslovanja kroz par dana trebala bi dati rezultate, a u njoj možemo vidjeti sve što se dešavalo u klubu 2019. godine. Kako na istu čekamo već duže vrijeme, u međuvremenu je na površinu isplivala i afera u kojoj je Domagoj Čavlović, bivši direktor Cibone, zajedno s bivšim predsjednikom Mladenom Bušićem isplutao kao odgovorna osoba u postupku dvostrukog financiranja ‘Vukova s Tuškanca’. Polako se time i odmotava klupko oko svega što su godinama skrivali bivši visoki dužnosnici kluba, a dugovi kojima barata momčad zaradili su FIBA-inu blokadu te osim Ivana Novačića i Damira Markote ne mogu registrirati niti jednog novog igrača. U ovom periodu kada su Prkačin, Reuvers i Popić pod ozljedama, Vranković se s klubom rastao te pošao u Češku, a Gnjidić igra ali pod ozljedom sigurno će ostaviti rezultate i na krajnje ishode utakmica. Već u duelu s Mornarom iz Bara pokazali su kako je u ovoj rotaciji nemoguće za očekivati uspjehe i dobre igre s početka sezone. Dodajmo kako je u međuvremenu struka kluba prisegnula za angažmanom Novačića dok se čeka daljnja prognoza izbivanja visokog trojca kojom bi možda i Markota ušao u kombinacije kluba.

Zagreb, 281014. Vip centar Cibona. Konferencija za medije povodom otvaranja postupka predstecajne nagodbe Kosarkaskog kuba Cibona. Na fotografiji: direktor Cibone Domagoj Cavlovic. Foto: Marko Todorov / CROPIX

Kao jedina logična solucija nameće se pretvorba kluba iz udruge građana u sportsko dioničko društvo no i za to je sada suviše kasno, a i niska je vjerojatnost da će se klub svojim dužnicima moći iskupiti uz dionice kluba koje bi ti ljudi dobili spomenutom pretvorbom kluba. Previše nereda i previše mutnih poslova u financiranju kluba kroz ne tako davnu povijest ostavila je sada i vidne probleme. Klubu koji je kroz zadnje tri godine u prvotimce profilirao mlade talente kao što su Prkačin, Branković i Gnjidić te je svaki od njih ozbiljan kandidat za izlazak na NBA Draft ovo dakako zadaje ogroman udarac u lice, a kontrola Grada Zagreba koja je otkrila aferu Čavlović – Bušić možda će upasti u drugu plan nakon što saznamo što kaže revizija…

Ovu temu potruditi ćemo se što manje otvarati ukoliko revizija ne donese šokantne podatke, a za svakodnevno i dublje praćenje situacije u klubu predlažemo vam da pratite stranice portala Crošarka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

18 − 7 =