23. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Morski psi i raže u Sredozemlju su u opasnosti

2 min read

Iako su morski psi često predstavljeni kao opasni predatori, posebice tijekom ljetne sezone, oni su zapravo u velikoj opasnosti. Sredozemlje je dom najvećem broju ugroženih vrsta morskih pasa i raža na svijetu, a kako se i najbrže zagrijava, opasnost od izumiranja ovih morskih životinja dodatno se povećava.

„Važnost morskih pasa i raža u Sredozemnom moru višestruka je. Neke vrste raža djeluju kao inženjeri staništa jer tijekom plivanja svojim perajama podižu pijesak s dna, čime stvaraju mikro staništa za ostale manje morske organizme i pomažu im da pronađu hranu. Druge vrste prenose hranjive tvari iz jednog morskog sloja u drugi, čime povećavaju bogatstvo života u moru, dok neke vrste izravno utječu na ublažavanje posljedica klimatske krize pohranjujući ugljik u svojim organizmima“, poručuje Patrik Krstinić iz WWF Adrije.

U pregrijanom Sredozemnom moru uloga morskih pasa i raža ključna je i nezamjenjiva. Zabrinjava podatak da je čak 58% svih vrsta morskih pasa i raža u Sredozemlju ugroženo. Ako govorimo samo o Jadranu, situacija je još kritičnija – 36 vrsta morskih pasa i raža od ukupno njih 54  je ugroženo. Populacije morskih pasa i raža kontinuirano opadaju, a tri vrste se smatraju izumrlima u Jadranu.

Neke kritično ugrožene vrste poput goluba ćukana i dalje su bez ikakvih mjera zaštite ili upravljanja. Stalna odgoda konkretnih akcija uzrokuje stalni rizik za ugrožene vrste morskih pasa i raža, čime se ugrožava dugoročna održivost ribarstva i zdravlje cijelog morskog ekosustava.

Nedavne obvezujuće odluke Svjetske organizacije za poljoprivredu UN-a, bude nadu u očuvanje morskih ekosustava, ali mediteranske zemlje moraju preuzeti vodeću ulogu u upravljanju ribarstvom. Pri tome je potrebno dodijeliti odgovarajuće resurse za upravljanje ribarstvom, osigurati stalno prikupljanje podataka i praćenje stanja ugroženih vrsta, te uključiti sve dionike – posebno ribare – u formiranje novih mjera upravljanja. Jedino tako možemo zajedno očuvati važna staništa za morske pse i raže i osigurati njihov opstanak.

Image by Christel SAGNIEZ from Pixabay