29. svibnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

MARADONA, GLEDAT ĆU TE OPET…

2 min read

Koja je to godina bila 97., 98. ili 99. više ne znam kad sam u ruke dobio prvi Championship manager. Trebalo je instalirati tu igru koju su igrali svi oni koji su u to doba imali kompjuter, a igrica se nalazila, čini mi se, na 17 disketa. Insert disk 1, pa kad je njega obradilo insert disk 17 pa onda 2,3,4,5…


Instalirao se Championship manager! Palim igricu i imam na izbor talijansku ili dansku ligu. Uzimam talijansku i čekam da se učitava.
Uzimam klub i odmah gledam di je Maradona, je li još u Boca Juniors ili je free transfer. Maradona će mi napraviti razliku dok se nije ostavio.


Kako tad, tako do jučer. Maradona je činio razliku što bi se reklo on and off pitch.


Svatko se zaljubi u curu koja je nešto starija tako sam se ja zaljubio u Maradonu.


Imao je ono nešto što ga je činilo lošim, nedostižnim pa čak i vulgarnim, a opet je bio virtuoz. Bilo je dobrih igrača i prije Maradone, bit će ih i u buduće, ali tu romantiku teško tko može ispoljiti.


Do pojave YouTube sam starijima mogao samo vjerovati na riječi ili čekati neke važne obljetnice da prikažu Maradonu na televizoru. U početku svako mjesec dana pogledaš YouTube, modem krči – minute prolaze, hoće li što izaći. Izađe sažetak 214. epizode Baywatcha, od sporta nešto iz Amerike i to je to. Reka ti je neko iz ‘građevinara‘ da je na Napsteru video od Maradone i stavio sam ga skidati. Kroz tri-četiri sata skinut video u trajanju dvije i pol minute, a u njemu divota. Tri utakmice Napolija sažete u te dvije i pol minute i Maradona kao glavni lik. Jedino si tako mogao sa velikim zakašnjenjem vidjeti što je radio. U našim novinama sporadično bi izašao neki članak o njegovom nesportskom životu koji bi se ‘gutao’ kao što današnja mladež gleda Game of Thrones.


Bilo je to vrijeme kad nisi osuđivao, kad si se divio i probao izvest što i on.

Ovo je samo moj mali susret s likom i djelom Maradone, bez suvišnog hvaljenja i pripovijetki.


Maradona pripremi neke poteze dok te opet budem mogao gledati.


Video koji po meni najbolje govori o Maradoni je zagrijavanje u susretu Kupa UEFA protiv Bayern Münchena iz 1998 godine:

https://www.youtube.com/watch?v=s7ZjU-6iSwk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

nine + 1 =