20. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Istraživanje povijesti kuharstva: Od drevnih kuharica do najstarijih recepata

2 min read
Drevni-kulinarski-recepti-antička-rimska-kuhinja

Najstarije kuharice nisu bile samo zbirke recepata; služile su kao sveobuhvatni vodiči za pripremu kulinarskih jela i ljekovitih pripravaka. U tim drevnim tekstovima nalazile su se upute za pripremu hrane uz formule za izradu ljekovitih napitaka, pružajući zanimljiv uvid u razumijevanje hrane i zdravlja u ranim civilizacijama. Među najznačajnijim artefaktima ove kulinarske povijesti su tri glinene ploče koje potječu iz Starobabilonskog razdoblja, oko 1700. pr. Kr., smještene u Yale Peabody Museum of Natural History.

Jedno od najznačajnijih sačuvanih djela iz antičkog doba je Apicije, poznat i kao De re culinaria ili De re coquinaria (O predmetu kuhanja). Ova drevna rimska kuharica, koja se smatra kompilacijom iz 1. stoljeća nove ere, predstavlja riznicu kulinarskog znanja iz drevnog svijeta. Spominje je Plinije Stariji u svojoj Natural History (77. nove ere), pružajući uvid u kulinarske prakse drevnog Rima, a može se istražiti u New York Academy of Medicine.

Iako pojedinačni recepti prethode tim formalnim kuharicama, mnoga jela koja danas uživamo imaju drevne korijene. Na primjer, cheesecake vuče korijene iz drevne Grčke, gdje je bio omiljeni delikates. Izvorno sastavljen od jednostavne mješavine zaslađenog sira i maslaca s biskvitnim koricama, cheesecake se tijekom vremena razvio, a Rimljani su ga poboljšali dodavanjem jaja i usitnjenog sira, rezultirajući poslasticom poznatom kao savillum. Ovaj drevni desert i danas oduševljava suvremene nepce, često obogaćenim limunovom ili narančinom koricom za dodatni okus.

U posljednjih nekoliko godina, znanstvenici i povjesničari trude se rekreirati drevne recepte, nudeći uvide u kulinarske prakse prošlih vremena. Međutim, ti pokušaji nailaze na izazove, uključujući dešifriranje drevnih jezika, pronalaženje nedostupnih sastojaka i prilagodbu mjera suvremenim standardima. Osim toga, okolišni čimbenici poput nadmorske visine mogu značajno utjecati na rezultat recepta, ističući složenost povijesti gastronomije.

Unatoč tim izazovima, nastojanja da se ožive drevni recepti donose intrigantne rezultate. I dok neke interpretacije možda ne ispunjavaju suvremena kulinarska očekivanja, druge, poput rekreacije Sumerian Wildfowl Pie koju je izradila Brown University, pokazuju kulinarsku vještinu drevnih civilizacija. Kroz ova kulinarska istraživanja, dobivamo dublje poštovanje prema bogatoj povijesti ljudske kulture i integralnoj ulozi hrane u oblikovanju našeg kulturnog naslijeđa.

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay