20. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

8 Savjeta za Motivaciju: Kako Pobijediti Ljenčarenje i Postići Uspjeh

2 min read
Motivacija-i-proizvodnost-savjeti-za-uspjeh

Postoje dani kada jednostavno nemate volje za bilo što. Ponekad je to u redu, ali kada ti dani postanu učestali, vrijeme je za promjenu. Uspjeh i ostvarenje ciljeva dolaze kroz motivaciju i inspiraciju za djelovanjem svakog dana.

Je li to samo sreća ili naučena vještina za one sretnike, to je predmet rasprave. Međutim, nema sumnje da se svatko može naučiti biti produktivniji.

Isprobajte ove savjete kako biste se motivirali i povećali izglede za uspjeh:

  1. Budite spremni na neuspjeh. Možda niste lijeni. Možda odgađate jer se bojite neuspjeha. Strah od neuspjeha će vam oduzeti motivaciju i početi proces racionaliziranja razloga za nečinjenje. Prihvatite neuspjeh kao redovan dio života.
  2. Zapamtite da je život kratak. Život je kratak, ali dovoljno dug, ako ne trošite vrijeme. Možete postići puno između sada i kraja svog života, ali samo ako poštujete svoje vrijeme i iskoristite ga maksimalno. Lako je odgoditi stvari za sutra, ali postoji samo toliko sutra.
  3. Razmislite o dugoročnom trošku. Koja je cijena čekanja ili neiskorištavanja prilike koja je pred vama? Lako je vidjeti užitak sjedenja na kauču još jedan dan. Nije intuitivno razmišljati o tome što će lijenost značiti za godinu ili više.
  4. Razmislite o koristi od obavljenog zadatka. Što ćete dobiti ako idete u teretanu svaki dan sljedeće godine? Što će se dogoditi ako ne idete? Što dobivate ako odmah djelujete? Usredotočite se na to umjesto na kratkoročno zadovoljstvo lijenosti.
  5. Pitajte se što možete postići danas. Što biste mogli postići danas? Kako biste se osjećali prema sebi i svom danu ako biste obavili nekoliko značajnih stvari? Napravite popis stvari koje biste željeli obaviti i slijedite svoj popis.
  6. Koristite tajmer. Provoditi četiri sata čišćenjem potkrovlja nije previše privlačno, ali vidjeti koliko možete postići u 15 minuta je intrigantno. Tajmer će vam dati određeni krajnji cilj i usmjeriti vašu pažnju. Možda ćete odlučiti ponovno postaviti tajmer i pokušati ponovo nakon prvog kruga.
  7. Postavite ciljeve. Imati nekoliko kratkoročnih i dugoročnih ciljeva može olakšati motivaciju. Nije lako ići u teretanu samo radi toga. Lakše je ići u teretanu ako imate cilj izgubiti pet kilograma ovog mjeseca ili 50 kilograma ove godine, ili izgledati sjajno za vašu školsku proslavu.
  8. Koristite glazbu, knjige, citate ili filmove za motivaciju. Možda imate određenu filmsku scenu ili pjesmu koja vas motivira. Za nekoga drugog, to može biti omiljeni citat. YouTube je pun inspirativnih videa koji traju samo nekoliko minuta. Počnite i završite dan nečim što vas inspirira da djelujete.

Image by Steve Buissinne from Pixabay