25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Edukacija o unapređenju prava osoba s invaliditetom u Zadru

2 min read
edukacija_osobe_s_invaliditetom_Zadar

Foto: Pixabay

Zadarska županija u suradnji s Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD) organizira edukaciju pod nazivom „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“. Edukacija će se održati 3. lipnja 2024. godine u 11 sati u Providurovoj palači u Zadru, a namijenjena je informiranju i edukaciji o novim sustavima isprava za osobe s invaliditetom.

S ciljem približavanja projekta osobama s invaliditetom, Zadarska županija i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) pozivaju sve zainteresirane na edukaciju „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“. Edukacija će se održati 3. lipnja 2024. godine u 11 sati u Providurovoj palači u Zadru na adresi Poljana Šime Budinića 3. Korisnik ovog projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok je AKD partner u realizaciji.

Na edukaciji će biti prikazane Nacionalna i Europska iskaznica te Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom. Ove isprave su ključne za ostvarivanje brojnih pogodnosti i povlastica iz područja mobilnosti. Uz detaljno objašnjenje svih elemenata kompleksnog IT sustava, sudionici će imati priliku saznati više o načinima kako iskoristiti ove isprave za lakši pristup pogodnostima.

Lucija Katuša i Iva Krušelj Posavec iz AKD-a održat će edukaciju o novom sustavu isprava. Nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom omogućava povlastice u četiri područja: željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Osobe koje ostvaruju pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, koja im omogućava jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU, uključujući područja turizma, kulture i sporta.

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom omogućava pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na označenim parkirališnim mjestima. Ova karta je ključna za olakšavanje svakodnevnih aktivnosti osoba s invaliditetom, omogućujući im pristup različitim uslugama i mjestima.

Cilj ove edukacije je pružiti detaljne informacije o svim pogodnostima koje nude ove isprave te pomoći osobama s invaliditetom da lakše ostvare svoja prava. Sudionici će imati priliku postaviti pitanja i dobiti konkretne odgovore od stručnjaka iz AKD-a, što će im omogućiti bolje razumijevanje i korištenje ovih važnih resursa.

Ovaj događaj predstavlja važan korak ka unaprjeđenju sustava mobilnosti za osobe s invaliditetom, omogućujući im lakši pristup i korištenje brojnih pogodnosti. Zadarska županija i AKD nastavljaju raditi na projektima koji unapređuju kvalitetu života osoba s invaliditetom, čineći ih ravnopravnim sudionicima u svim aspektima društvenog života.