25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Etno dani Zadarske županije 2024. donose sibenski tanac na otok Silbu

2 min read
sibenski_tanac_Silba

Etno dani Zadarske županije 2024. godine, koji se održavaju od svibnja do lipnja i od rujna do listopada, donose bogat program očuvanja i predstavljanja nematerijalne kulturne baštine. Jedan od ključnih događaja bit će nastup Izvorne folklorne skupine Silba koja će 1. lipnja predstaviti sibenski tanac, zaštićeni tradicijski ples otoka Silbe.

Etno dani Zadarske županije 2024. objedinjuju međužupanijsku, međugradsku i međuinstitucionalnu suradnju s ciljem zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara sjeverne Dalmacije. Program uključuje niz radionica, prezentacija i nastupa koji će se održavati na Narodnom trgu u Zadru, ispred Gradske lože te u prostoru Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Jedan od najistaknutijih događaja bit će 1. lipnja 2024. godine, kada će Izvorna folklorna skupina Silba izvesti sibenski tanac, tradicijski ples otoka Silbe koji je od 2017. godine zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. Ovaj ples jedinstven je po svojoj starini i stilu, a izvodit će ga članovi folklorne skupine uz vodstvo Matilde Sindičić. Posebnost ove prezentacije je aktivno uključivanje publike u radionicu, pružajući im priliku da nauče i sudjeluju u izvođenju sibenskog tanca.

Sibenski tanac najstariji je ples na otoku Silbi, a izvodio se na plesnim priredbama, osobito nedjeljama, na crkvene blagdane, prigodom ženidbe te na pokladni utorak. Ples se sastoji od dva dijela: u prvome se parovi kreću po prostoru uz promjene smjera, dok se u drugom dijelu pleše u dva reda, muškarci nasuprot žena. Stil se odlikuje gracioznošću, dostojanstvom i mirnoćom, što ga čini posebnim i važnim dijelom kulturnog identiteta Silbe.

Nositelji sibenskog tanca su stanovnici otoka Silbe, organizirani u Izvornoj folklornoj skupini Silba. Ovaj ples predstavlja stariji sloj žive plesne tradicije i važan je simbol identiteta lokalne zajednice. Prijenos znanja o plesu na mlađe generacije potaknuo je i rekonstrukciju tradicionalnih nošnji, čime se doprinosi očuvanju i prepoznavanju ove kulturne baštine na nacionalnoj razini.

Etno dani Zadarske županije 2024. prilika su za sve ljubitelje tradicije i kulturne baštine da uživaju u bogatom programu te sudjeluju u očuvanju i promociji nematerijalnih kulturnih dobara. Nastup Izvorne folklorne skupine Silba i prezentacija sibenskog tanca zasigurno će biti jedan od najzanimljivijih i najposjećenijih događaja ovogodišnjeg programa.