14. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Dublje Razumijevanje Karme: Više Od Jednostavne Osvete

3 min read
dublje-razumijevanje-karme-i-samsare

Karma djeluje na način koji većina ljudi nije upoznata. To nije samo kazna za loše djela. Istok ima složen pogled na to kako karma utječe na naš život; smatra je dijelom ciklusa rađanja i ponovnog rađanja. Naše akcije i namjere mogu utjecati na karmu, što može biti i pozitivno i negativno.

Vijest o bolesti Donalda Trumpa od Covid-19 uzrokovala je da riječ ‘karma’ postane popularna na društvenim mrežama. Bivši američki predsjednik umanjivao je virus, otvoreno ismijavao praksu nošenja maski, širio dezinformacije i organizirao događaje s tisućama pratitelja. Ali ono što mu se dogodilo nakon toga nije nužno bila karma (ili barem, nema načina za potvrdu). Dakle, šanse su da karma nije ono što mislite da jest.

Karma nije samo sustav kojim svemir donosi osvetu za nečija zlodjela. Nije to sreća niti čak sudbina. To je sanskrtski izraz koji se prevodi kao ‘akcija’, ‘rad’ ili ‘djelo’ i u biti govori o duhovnom ciklusu uzroka i posljedica. Dobre misli i djela koja činite dovode do akumulacije dobre karme dok loša vode do loše karme. Shvatite da karma ne mora nužno biti negativna. Više ima veze s zakonom posljedica nego s određenom nagradom ili kaznom.

Ideja je povezana s pojmom samsare, koji također potječe iz Indije i znači ‘lutanje’ na sanskritu. Integralan je dio hinduizma, džainizma, sikhizma, budizma i taoizma i odnosi se na vjerovanje da su sva živa bića namijenjena proći kroz cikluse rađanja i ponovnog rađanja, koji će vjerojatno trajati neograničeno.

S detaljima koji ovise o religiji koju slijedite, vrsta karme koju skupljate na kotaču života ili ‘karmičkom ciklusu’ može utjecati i na sadašnjost i na budućnost, u ovom životu ili u onom koji slijedi. Duša putuje nakon smrti, donoseći karmičke impulse iz upravo završenog života u novi. Obratno, važno je napomenuti da bi karma koju danas doživljavate mogla biti rezultat vaših djela ne samo u ovom životu, već i u životima koje ste proživjeli u prošlosti.

Ako se pitate, ponovno rođenje kao životinja smatra se neželjenim rođenjem jer dovodi do mnogo dodatnih patnji. Ponovno rođenje kao čovjek približava vas mogućnosti da izađete iz karmičkog vlaka duša. No, postoji li način da izbjegnemo samsaru? Možemo li to postići radom na postizanju prosvjetljenja ili ‘nirvane’? Kad tamo stignete kroz duhovne prakse i dobra karmička djela, vaše će patnje nestati i moći ćete pronaći mir i sreću. Očito, vaše fizičko tijelo će propasti i više nećete biti rođeni; ali s druge strane, bit ćete budni prema istinskoj prirodi stvarnosti i ako slijedite hinduizam, ponovno ćete se spojiti s univerzalnim bogom ili dušom, poznatim i kao Brahman.

Važno je istaknuti da zakoni karme, uzrokovani individualnim djelima, utječu na život koji živite. No, jednako su važne i vaše namjere. One su jednako značajne u vašem karmičkom profilu i utjecaju koji imaju na vas. Neplanirana djela nemaju toliko utjecaja. Čak i izvođenje dobrih djela koja proizlaze iz upitnih namjera može vam donijeti negativnu karmu. Dakle, ako tražite citate i izreke o karmi, nastavite čitati kako točno karma funkcionira.

Teorija karme također priznaje dva tipa karme – phale i samskare. Phala je vidljivi ili nevidljivi karmički učinak koji se događa odmah ili se doživljava tijekom sadašnjeg života; dok se samskara odnosi na nevidljive učinke koji se proizvode unutar vas i utječu na vašu sposobnost da budete sretni ili nesretni. To vrijedi i za ovaj život i za naše buduće živote. Iako se sitnice teorije karme razlikuju ovisno o tome koju duhovnu praksu slijedite, jedno je sigurno – što se okrene, to se i vrati.

Image by Carole from Pixabay