12. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Važnost Stilova Roditeljstva: Kako Utječu na Razvoj Djeteta?

3 min read
utjecaj-roditeljstva-na-razvoj-djeteta


Roditelji igraju važnu ulogu u oblikovanju stavova i ponašanja svoje djece. Način na koji dijete razgovara i ponaša se s drugima otkriva okolinu u kojoj odrasta i kako ga roditelji odgajaju. Dakle, tko će vaše dijete biti i kako će odrasti sve se svodi na vas! Jer, u ključnim prvim godinama života, vaše dijete ne samo da razvija vještine komunikacije i jezik, već gradi temelj svoje osobnosti. Glavni utjecaj na njegovu okolinu je vaš stil roditeljstva!

Iako je potrebno niz tehnika i praksi kako bi dijete bilo dobro opremljeno za odraslost, pronaći ćete neke ponavljajuće teme kroz ove savjete o roditeljstvu: dopuštanje djetetu da donosi odluke, provođenje vremena s djetetom i održavanje sretne obitelji. Prilagođavanje potrebama djeteta, grljenje, čitanje knjige ili bilo koja aktivnost koja uključuje njegovanje učinit će mnogo da poboljša temperament vašeg djeteta, emocionalno blagostanje, osobnost i sposobnost suočavanja sa stresom. Jedna od zanimljivih stvari u vezi s roditeljstvom je da postoje primjetne razlike u tome kako različiti roditelji odgajaju svoju djecu.

Vaš stil roditeljstva može utjecati na sve – od toga kako vaše dijete misli o sebi do toga kako se ponaša u javnosti. Važno je osigurati da vaš stil roditeljstva potiče zdrav razvoj jer način na koji komunicirate sa svojim djetetom i kako ga disciplinirate utjecat će na ostatak njegovog života. U nastavku ćete pronaći četiri glavna stila roditeljstva koje su istraživači identificirali.

  1. Autoritarno roditeljstvo: Iz samog naziva možemo shvatiti ideju da se ovaj tip roditeljstva fokusira na nametanje autoriteta nad djetetom bez iznimke. U ovom slučaju, djeca moraju slijediti što god njihovi roditelji kažu. Roditelji s ovim stilom roditeljstva ne dopuštaju djeci da se suoče s preprekama ili rješavaju probleme na bilo koji način. Umjesto toga, postavljaju pravila i pojačavaju posljedice s malo obzira prema mišljenju svog djeteta. Autoritarni roditelji kažnjavaju svoju djecu umjesto da ih discipliniraju. Dakle, umjesto fokusiranja na to kako dijete treba donositi bolje odluke, roditelji su više zauzeti time da djecu natjeraju da se pokaju zbog svojih pogrešaka. Takva djeca imaju visok rizik od razvoja problema sa samopouzdanjem jer imaju osjećaj da se njihova mišljenja ne cijene.
  2. Autoritativno roditeljstvo: Takvi roditelji imaju pravila i koriste posljedice, ali istovremeno uzimaju u obzir mišljenje svoje djece. Validiraju osjećaje djeteta, ali istovremeno jasno daju do znanja da su odrasli u konačnici odgovorni. Ovaj stil roditeljstva ulaže vrijeme i energiju u sprečavanje problema ponašanja još prije nego što započnu. Takvi roditelji također koriste pozitivne strategije discipliniranja kako bi usađivali dobro ponašanje. Djeca takvih roditelja obično su samodisciplinirana i misle samostalno. Smatra se da ovaj stil roditeljstva najviše koristi djeci.
  3. Permisiivno roditeljstvo: U ovom stilu roditeljstva roditelji su prilično popustljivi i interveniraju samo kad postoji ozbiljan problem. Oni su opraštajući i mogu popustiti kad dijete nešto zamoli. Permisiivni roditelji više su kao prijatelji, a manje kao roditelji. Obično potiču svoju djecu da s njima razgovaraju o svojim problemima, ali se suzdržavaju od ulaganja velikih napora u obeshrabrivanje lošeg ponašanja ili loših izbora djeteta.
  4. Neangažirano roditeljstvo: Iz samog imena možemo zaključiti da neangažirani roditelji imaju malo znanja o tome što njihova djeca rade. Postoji vrlo malo pravila, a djeca jedva dobivaju bilo kakvo usmjeravanje, njegu ili roditeljsku pažnju. Neangažirani roditelji smatraju da će djeca sama odrasti. Ne posvećuju puno energije ili vremena zadovoljavanju osnovnih potreba djeteta. Iako se čini da su neangažirani roditelji zanemarivi, to nije uvijek namjerno. Možda im nedostaje znanje o razvoju djeteta ili su jednostavno preopterećeni drugim odgovornostima. Djeca takvih roditelja mogu odrasti s problemima samopouzdanja i lošim uspjehom u školi. Mogu pokazivati različite probleme ponašanja i rangirati nisko u sreći.

Image by Pexels from Pixabay