23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Dodijeljena 10. Godišnja nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja Moreni Poljančić s Radija Gorski kotar i Mariji Pavić iz Globala

2 min read

U prostoru Kaptol centra u Zagrebu, sinoć je dodijeljena Pragmina 10. Godišnja nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja Moreni Poljančić s Radija Gorski kotar i Mariji Pavić iz časopisa i portala „Global“. Osobitost Nagrade je što su prijavljene novinarske radove ocjenjivali učenici, nastavnici, stručni suradnici i roditelji, a svaka ustanova je birala svoju metodu rada prema Pragminim Smjernicama. Tema ovogodišnje Nagrade „Misli na sebe – čitaj“ obuhvaćala je dva područja novinarskog izvještavanja – promociju čitanja u svrhu razvoja socijalnih i emocionalnih vještina djece i mladih te promociju kvalitetnog, strukturiranog i nestrukturiranog, slobodnog vremena djece i mladih.

U pretprogramu dodjele održana je tematska rasprava o etici u izvještavanju i socijalno-emocionalnim vještinama potrebnim za rad s medijima, sa studentima Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Studija socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu i Zdravstvenog veleučilišta.

Voditelj projekta „Medijsko obrazovanje je važno.MOV“* Dražen Hoffmann ističe kako je Pragma dodjelom Nagrade stvorila brand u području povezivanja socio-emocionalne i medijske pismenosti. Predsjednik Pragme Nedjeljko Marković istaknuo je kako je u ocjenjivanju novinarskih radova sudjelovalo više od 800 djece i mladih iz cijele Hrvatske, 150 stručnjaka – nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja te 30 roditelja. „Želja nam je u sljedećem razdoblju dati veći naglasak roditeljima jer bez njihova značajnijeg angažmana ne možemo očekivati veće promjene u području medijskog opismenjavanja djece“, istaknuo je Marković. Na kraju dodjele, dobitnice Nagrade su „simulirale“ emisiju uživo sa svojim gošća iz priloga – književnicom Snježanom Babić-Višnjić i odgojiteljicom Bojanom Rogić Pintar.

Dodjelu Nagrade su podržali brojni stručnjaci iz medija, znanosti, odgoja i obrazovanja, pravosuđa, socijalne skrbi, organizacija civilnog društva i strukovnih komora, kao i predstavnici Grada Zagreba, gđa Zrinka Lochert, voditeljica Odjela za osnovno školstvo iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, te Ministarstva znanosti i obrazovanja, načelnik Sektora za rani, predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje gosp. Igor Rukljač. Više na www.udruga-pragma.hr.

*Opći cilj tematske mreže „Medijsko obrazovanje je važno.MOV” (oznaka projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda: UP.04.2.1.06.0047) jačanje je kapaciteta organizacija civilnog društva za učinkoviti dijalog s javnom upravom, socijalnim partnerima te visokoobrazovnim i istraživačkim institucijama u oblikovanju i provođenju reformi vezanih uz razvoj medijske pismenosti kao pismenosti novog doba. Više na https://mov.com.hr/.