18. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Grupacija željezničke industrije HGK izlaže na međunarodnom sajmu SEE Mobility u Beogradu

1 min read

Hrvatske tvrtke koje pokrivaju segmente vozila i željezničke infrastrukture – elektrifikaciju, elektroniku i signalizaciju, popravak i održavanje, kao i projektiranje, upravljanje projektima, nadzor i upravljanje radovima – zajednički su nastupile kao Grupacija željezničke industrije HGK na beogradskom sajmu SEE Mobility, koji se održava od 30. do 31. svibnja.

Ovaj regionalni sajam značajan je za povezivanje hrvatskih tvrtki s partnerima u regiji i otvaranje poslovnih prilika. O željeznici kao najzelenijem i najsigurnijem obliku prijevoza, njezinoj ulozi u dekarbonizaciji te o investicijama u obnovu i modernizaciju željeznice u regiji govorilo se na dva panela. Na prvoj panel raspravi Zvonimir Viduka, dopredsjednik Grupacije željezničke industrije HGK i direktor tvrtke Altpro, rekao je kako modernizacija željeznice u JI Europi i regiji otvara preduvjete za stvaranje nove tehnološke i uslužne industrije za željeznicu, kao i za nova radna mjesta. „Altpro već godinama surađuje sa željeznicom regije na uvođenju novih tehnoloških rješenja.”, rekao je Viduka te je dodao kako su klasterskim povezivanjem tvrtki stvorili snažniju ponudu domaćih regionalnih proizvodnih poduzeća.

Na drugom panelu Marija Šutina iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK naglasila je kako je za biznis važna efikasnija prometna povezanost između dvije države te da prilike postoje u intenziviranju suradnje u području europskih integracija. Investicije u obnovu i modernizaciju željeznice u regiji do 2030. nisu samo u interesu industrije, već će značajno unaprijediti živote svih građana.