25. svibnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Vremensko Izvješće Pomorskog Meteorološkog Centra Split DHMZ-a: Upozorenje i Prognoza za Jadran

2 min read
pomorski-promet-prekidi-linija zadar tv

Foto: Pixabay

Pomorski meteorološki centar Split, u sklopu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), izdao je najnovije izvješće o vremenskim uvjetima na Jadranu. Upozorenje je izdato za krajnji jug Jadrana gdje su mogući udari bure brzinom od 35-40 čvorova tijekom noći. Također, postoji mogućnost pojave magle, posebno na sjevernom dijelu Jadrana, gdje bi vidljivost mogla biti manja od 200 metara.

Trenutno stanje na Jadranu obilježava polje povišenog tlaka koje postupno slabi, dok se s istočnog smjera očekuje jačanje grebena anticiklone.

Prognoza za prvih 12 sati predviđa sjeverozapadnjak brzinom od 6-16 čvorova, lokalno do 20 čvorova na južnom dijelu srednjeg Jadrana, s postupnim slabljenjem tijekom noći. Na krajnjem jugu Jadrana očekuje se bura i istočni vjetar koji će jačati na 10-20 čvorova. Na krajnjem sjeveru Jadrana uglavnom će biti tiho. More će biti u rasponu od 1-2 metra, lokalno do 3 metra, dok je na južnom dijelu Jadrana moguće i do 4 metra. Vidljivost će varirati od 10-20 km, s lokalnim smanjenjem zbog sumaglice ili magle, posebno na krajnjem sjeveru Jadrana.

Za sljedećih 12 sati očekuje se slab do umjeren vjetar, s mjestimičnim pojačanjem juga na srednjem Jadranu, uz mogući jugozapadnjak duž obale. More će uglavnom biti mirno ili malo valovito, osim na južnom Jadranu gdje će biti umjereno valovito. Postojat će i mogućnost sumaglice i magle, s vidljivošću manjom od 200 metara na krajnjem sjeveru Jadrana. Većinom će biti pretežno vedro, s ponegdje umjerenom naoblakom.

Ovaj detaljni pregled vremenskih uvjeta omogućuje pomorcima i svima koji se koriste jadranskim vodama da se pripreme i prilagode svoje aktivnosti prema aktualnim uvjetima.