15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Biometeorološka Prognoza: Stabilni Uvjeti s Umjerenim Utjecajem na Osjetljive

1 min read
Biometeorološka_Prognoza_Hrvatska

Foto: DHMZ

Biometeorološka prognoza za Hrvatsku ukazuje na nastavak stabilnih vremenskih uvjeta koji će pridonijeti uglavnom povoljnim biometeorološkim prilikama širom zemlje. Međutim, iznimno visoke temperature za ovo doba godine mogu imati negativan utjecaj na osjetljive meteoropate i kronične bolesnike, potencijalno pojačavajući umor i simptome njihovih zdravstvenih tegoba.

Stoga se preporučuje oprez i prilagodba aktivnosti kako bi se izbjegli suvišni napori. Osobito je važno konzumirati lagane obroke i adekvatno se odjenuti kako bi se tijelo lakše nosilo s toplinom. Također, važno je obratiti pažnju na znakove dehidracije i redovito unositi tekućinu.

Na područjima uz Jadran, jačanje vjetra s južnih smjerova može dodatno doprinijeti osjećaju umora, razdražljivosti i smanjenoj koncentraciji. Stoga je važno prilagoditi aktivnosti vani prema aktualnim vremenskim uvjetima i uzeti u obzir mogući utjecaj vjetra na psihofizičko stanje.

Uz pravilnu pripremu i pažljivo planiranje aktivnosti, mogu se smanjiti negativni učinci vremenskih uvjeta na zdravlje i dobrobit pojedinaca, omogućavajući im da u potpunosti uživaju u danu.